Αθήνα, 2 Σεπτεμβρίου 2019

ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: «Κοινή δήλωση LGBTQI οργανώσεων σχετικά με ομοφοβική ρατσιστική επίθεση σε βάρος δύο πολιτών από άντρες των ΜΑΤ».

Με το παρόν δελτίο τύπου, οι συνυπογράφουσες LGBTQI οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών καταδικάζουν με απερίφραστο τρόπο και δηλώνουν τον αποτροπιασμό τους για τη ρατσιστική ομοφοβική λεκτική και σωματική επίθεση σε βάρος δύο πολιτών από αστυνομικούς άντρες των ΜΑΤ που αντί να προστατεύουν ως εκ της αποστολής τους το κράτος δικαίου το παραβίασαν βάναυσα, και ζητούν την πλήρη διερεύνηση, τόσο ποινική όσο και πειθαρχική του περιστατικού. Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει το ένα εκ θυμάτων της ομοφοβικής επίθεσης:

Περπατούσαμε εχθές το βράδυ (σ.σ. 29.8.2019) με τον σύντροφό μου προς το Εξάρχεια. Γύρω στις 23:30 περάσαμε από την οδό Βασιλέως Ηρακλείου, πιασμένοι χέρι-χέρι. Εκεί, στα πλαϊνά της εισόδου του Αρχαιολογικού Μουσείου, ήταν σταθμευμένη μια κλούβα των ΜΑΤ, με δύο φρουρούς που κάθονταν απ΄έξω. Εμείς, ενώ προχωρούσαμε πιασμένοι χέρι-χέρι, ακούσαμε κάποια στιγμή έναν απ΄αυτούς να λέει: «Κοίτα, τώρα περνούν κάτι παλικάρια, άλλο πράγμα».

Προσπερνώντας τους, ακούσαμε πάλι τον ίδιο αστυνομικό να λέει ειρωνικά: «Άντρακλες σκέτοι» . Εκείνη τη στιγμή, γυρνάω και τον ρωτάω: «Συγγνώμη, σ΄εμάς αναφέρεστε»; Εκείνος με τσαμπουκά μου απαντά: «Ναι ρε, υπάρχει κάποιο πρόβλημα;» «Αν αναφέρεστε σ΄εμάς, μάλλον υπάρχει» , του απαντώ εγώ κι εκείνος, εντελώς, ξαφνικά μου ρίχνει μια κουτουλιά.

Από το χτύπημα το κεφάλι μου έγειρε, χτυπώντας με δύναμη τη μύτη του συντρόφου μου, που καθόταν πίσω μου.
Στη συνέχεια, αφού μας δήλωσε ότι δεν του αρέσουν οι φάτσες μας, μας είπε να τσακιστούμε να φύγουμε από εκεί. Το επανέλαβε κι ο 2ος αστυνομικός, ο οποίος άπλωσε το πόδι του μπροστά μου για να μου βάλει τρικλοποδιά. Ευτυχώς, με κράτησε ο σύντροφός μου και δεν έπεσα.
Περπατήσαμε γρήγορα μακριά τους σε κατάσταση ΣΟΚ. Λίγο αργότερα, έχοντας βρει κάπως την ψυχραιμία μας, πήραμε τηλέφωνο την αστυνομία για να καταγγείλουμε το περιστατικό.

Στη συνέχεια, τα δύο θύματα μετέβησαν σε αστυνομικό τμήμα όπου κατήγγειλαν την ομοφοβική επίθεση που δέχτηκαν από τους δύο αστυνομικούς άντρες των ΜΑΤ, ζητώντας την ταυτοποίηση των αστυνομικών, και την περαιτέρω ποινική και πειθαρχική δίωξή τους. Μετά τη δημοσιοποίηση της ομοφοβικής επίθεσης ακολούθησε η παρακάτω ανακοίνωση από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη[1]:

Σχετικά με αναρτήσεις σε ενημερωτικές ιστοσελίδες, αναφορικά με περιστατικό διαπληκτισμού μεταξύ αστυνομικών και πολιτών στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνεται ότι από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας διενεργήθηκε έρευνα υπό την εποπτεία εισαγγελικού λειτουργού, όπου κατέθεσαν τόσο οι εμπλεκόμενοι πολίτες, όσο και οι αστυνομικοί. Για το περιστατικό σχηματίζεται δικογραφία, η οποία θα υποβληθεί στην αρμόδια Εισαγγελία.

Οι LGBTQI οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, δηλώνουν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι ήδη σχηματίζεται δικογραφία η οποία θα υποβληθεί στην αρμόδια Εισαγγελία, όσο και για τη διενέργεια πειθαρχικής έρευνας σε βάρος των δύο αστυνομικών δραστών της ρατσιστικής ομοφοβικής επίθεσης. Ωστόσο θεωρούμε ιδιαίτερα προβληματική την αναφορά στην ανακοίνωση του αρμόδιου Υπουργείου σε «διαπληκτισμό μεταξύ αστυνομικών και πολιτών στο κέντρο της Αθήνας», όταν το περιστατικό αφορά ομοφοβική ρατσιστική επίθεση αστυνομικών σε βάρος πολιτών, η οποία μάλιστα έρχεται σαν συνέχεια μιας σειράς από αυθαιρεσίες και ολισθήματα σε βάρος πολιτών και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως πρόσφυγες και μετανάστες.

Η αναφορά αυτή δημιουργεί βαθύτατη ανησυχία, καθώς υποβιβάζει και αποχρωματίζει την βαρύτητα του περιστατικού που αφορά θεσμοποιημένη αυθαιρεσία και βία από αστυνομικούς, με ρατσιστικό μάλιστα κίνητρο. Η ανησυχία αυτή, δε, γίνεται ακόμη μεγαλύτερη καθώς ο επικεφαλής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ήταν συνυπεύθυνος για τη δίωξη των οροθετικών γυναικών το 2012 που διέσυρε διεθνώς τη χώρα μας για βαρύτατες παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων που καταδικάστηκαν από διεθνείς οργανώσεις και οργανισμούς για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι συνυπογράφουσες οργανώσεις, στέκονται στο πλευρό των δύο θυμάτων και ζητούν: (1) Την πλήρη διερεύνηση και παραδειγματική τιμωρία των δύο αστυνομικών δίχως συγκάλυψη τόσο σε ποινικό όσο και σε πειθαρχικό επίπεδο. (2) Την διερεύνηση ρατσιστικού κινήτρου σύμφωνα με το Άρθρο 82Α του Ποινικού Κώδικα και (3) παράλληλα, τη δημιουργία αξιόπιστης και αποτελεσματικής Ανεξάρτητης Αρχής για τη διερεύνηση καταγγελιών παράνομων πράξεων ή αυθαιρεσιών της αστυνομίας σύμφωνα με τα πρότυπα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Οι υπάρχοντες μηχανισμοί (και ιδίως η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων) δεν πληρούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις σύμφωνα με αυτά τα πρότυπα όπως έχει τονίσει ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης[2]. (4) Ακόμη τη συνεχή επιμόρφωση των σωμάτων ασφαλείας σε θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού, έκφρασης, ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου, μέσω εκπαιδευτικών σεμιναρίων με τη συμμετοχή εκπροσώπων των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών.

ΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ:

Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ)

AthensPride

Οικογένειες Ουράνιο Τόξο

ProudSeniorsGreece ομάδα υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ ατόμων ηλικίας 50+

Πολύχρωμο Σχολείο

ColourYouth

Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας (ΟΛΚΕ)

[1]30-08-2019: Ανακοίνωση σχετικά με περιστατικό διαπληκτισμού μεταξύ αστυνομικών και πολιτών στο κέντρο της Αθήνας: http://www.mopocp.gov.gr/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=6895&Itemid=686&lang=GR

[2] Ανεξάρτητη και αποτελεσματική εξακρίβωση των καταγγελιών κατά της αστυνομίας. Γνωμοδότηση του Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης: https://wcd.coe.int/ViewDoc.jsp?p=&Ref=CommDH(2009)4&Language=lanGreek&Ver=original&Site=COE&BackColorInternet=DBDCF2&BackColorIntranet=FDC864&BackColorLogged=FDC864&direct=true.&direct=true