page-header

ΑΤΖΕΝΤΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ

  1. Νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου και δυνατότητα αλλαγής των εγγράφων με απλές, γρήγορες, διαφανείς, εξωδικαστικές διαδικασίες χωρίς την προϋπόθεση διαδικασιών στείρωσης, επαναπροσδιορισμού φύλου, ιατρικών ή φαρμακολογικών διαδικασιών ή ψυχιατρικών διαγνώσεων, με βάση μόνον τον αυτοπροσδιορισμό, διαθέσιμες για ανήλικα πρόσωπα, χωρίς περιορισμούς που αφορούν τον έγγαμο βίο και τη γονεϊκότητα πιθανών τέκνων, καθώς και δυνατότητα κενής/τρίτης καταχώρισης φύλου για τα πρόσωπα που το επιθυμούν.

 

  1. Επέκταση του νόμου κατά των διακρίσεων 3304/2005, ώστε να καλύπτει τις διακρίσεις για λόγους ταυτότητας φύλου, πέραν του χώρου της εργασίας, στον χώρο της παροχής υπηρεσιών (δημόσιων και ιδιωτικών), στην ενοικίαση οικίας ή επαγγελματικού χώρου, στην υγεία και την εκπαίδευση.

 

  1. Τροποποίηση του νόμου 3896/2010, για «την εφαρμογή των ίσων ευκαιριών και της ίσης μεταχείρισης σε θέματα εργασίας και απασχόλησης», προς την κατεύθυνση της προσθήκης της ταυτότητας φύλου και των χαρακτηριστικών φύλου ως έδαφος απαγόρευσης των διακρίσεων στον χώρο της απασχόλησης.

 

  1. Τροποποίηση του νόμου 3769/2009, για «την εφαρμογή των ίσων ευκαιριών και της ίσης μεταχείρισης σε θέματα παροχής υπηρεσιών προς την κατεύθυνση της προσθήκης της ταυτότητας κοινωνικού φύλου και χαρακτηριστικών φύλου ως έδαφος απαγόρευσης των διακρίσεων στον χώρο της παροχής υπηρεσιών.

 

  1. Τροποποίηση του νόμου 4097/2012, για «την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών κατά την άσκηση αυτοτελούς επαγγελματικής δραστηριότητας, προς την κατεύθυνση της προσθήκης της ταυτότητας κοινωνικού φύλου και χαρακτηριστικών φύλου ως έδαφος απαγόρευσης των διακρίσεων στον χώρο της αυτοτελούς επαγγελματικής δραστηριότητας.

 

  1. Κάλυψη από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία της διαδικασίας επαναπροσδιορισμού φύλου συμπεριλαμβανομένων των χειρουργικών επεμβάσεων επαναπροσδιορισμού από το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

 

  1. Δημιουργία μέσω του Εθνικού Συστήματος Υγείας ασφαλούς οδηγού για τα άτομα που επιθυμούν να μπουν στην διαδικασία φυλομετάβασης, που θα περιέχει τις κλινικές-νοσοκομεία με ειδικούς γιατρούς

 

  1. Αφαίρεση κάθε αναφοράς που σχετίζεται με τη ταυτότητα φύλου από τον κατάλογο των ψυχιατρικών διαταραχών. Παράλληλα με την αφαίρεση από τον σχετικό κατάλογο αλλαγή της ορολογίας στην κατεύθυνση της πιο σύγχρονης που προτείνεται από διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων («ασυμφωνία φύλου») ώστε να θεωρείται ως κατάσταση που απαιτεί την ψυχολογική υποστήριξη αλλά και την ορμονοληψία για τα πρόσωπα που την επιθυμούν, και όχι ψυχική διαταραχή. Οι διαδικασίες επαναπροσδιορισμού φύλου είναι ανθρώπινο δικαίωμα και έτσι πρέπει να θεωρούνται. Ως πρότυπο μπορεί να θεωρηθεί η νομοθεσία της Γαλλίας. Ταυτόχρονα, απαγόρευση των ονομαζόμενων «επανορθωτικών θεραπειών» που σχετίζονται με τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου.

 

  1. Προσθήκη απαγόρευσης των διακρίσεων για λόγους ταυτότητας φύλου και χαρακτηριστικών φύλου στον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας, για την αποτελεσματική προστασία από τις διακρίσεις στο χώρο υγείας.

 

  1. Δημιουργία κατευθυντήριων γραμμών κατά των διακρίσεων για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού, έκφρασης, ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου στις υπηρεσίες υγείας.

 

  1. Δημιουργία προγράμματος και κατάθεση σχετικών εγκυκλίων του Υπουργείου Παιδείας κατά των διακρίσεων, στην κατεύθυνση της εμπέδωσης ενός τοίχους κατά των διακρίσεων για τους εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές και την καλλιέργεια ενός κλίματος κατά της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας στα εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων.

 

  1. Απαγόρευση των επεμβάσεων επαναπροσδιορισμού σε ίντερσεξ πρόσωπα, χωρίς τη συναίνεσή τους.

 

  1. Συνεχής ενημέρωση / εκπαίδευση των σωμάτων ασφαλείας, εκπαιδευτικών, εργαζομένων σε υπηρεσίες υγείας, κοινωνικών λειτουργών, εργαζομένων στην Υπηρεσία Ασύλου, σωφρονιστικών υπαλλήλων, εργαζομένων σε οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και λοιπών εργαζομένων σε ευαίσθητους τομείς παροχής υπηρεσιών σε θέματα διαφορετικότητας και ειδικότερα σε θέματα έκφρασης, ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου.

 

  1. Δυνατότητα παροχής ειδικών προγραμμάτων μέσω του ΟΑΕΔ, για την εκπαίδευση, ενημέρωση και απασχόληση των τρανς και ίντερσεξ προσώπων, στην κατεύθυνση ήδη υπαρχόντων προγραμμάτων για την εκπαίδευση και απασχόληση άλλων ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.

 

  1. Αναθεώρηση της νομοθεσίας για τον πολιτικό γάμο, ανεξαρτήτως φύλου. Αναγνώριση των πολιτικών γάμων που έχουν συναφθεί νομίμως εκτός Ελλάδας, ανεξαρτήτως φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου.

 

  1. Αναθεώρηση της νομοθεσίας για τη δυνατότητα παιδοθεσίας, από κοινού παιδοθεσίας και ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ανεξαρτήτως φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού και έκφρασης, ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου των συντρόφων.
background
  1. Αναθεώρηση του εντελώς παρωχημένου νόμου 2734/99 «περί εκδιδομένων με αμοιβή προσώπων». Η σεξουαλική εργασία, πρέπει να διέπεται με τους ίδιους ακριβώς κανόνες και νομοθεσία όπως όλες οι εργασίες, για την προστασία των δικαιωμάτων των ανθρώπων που ασκούν σεξουαλική εργασία, αλλά και την εξάλειψη του στίγματος.

 

  1. Στον ν. 43752016 (Οργάνωση και λειτουργία Υπηρεσίας Ασύλου, Αρχής Προσφυγών, Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης σύσταση Γενικής Γραμματείας Υποδοχής, προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2013/32/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου «σχετικά με τις κοινές διαδικασίες για τη χορήγηση και ανάκληση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας »), στο Άρθρο 14, παράγραφος 8 (ευάλωτες κοινωνικές ομάδες), προσθήκη του σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου.

 

  1. Δυνατότητα νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου σε τρανς και ίντερσεξ πρόσφυγες μέσω της Υπηρεσίας Ασύλου εντός 30 ημερών, καθώς και σε μετανάστες που διαβιούν στη χώρα μας.

 

  1. Αναθεώρηση της νομοθεσίας για τα Σωφρονιστικά Καταστήματα, ώστε να γίνεται απολύτως σεβαστή η ταυτότητα φύλου, η προσωπικότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα των τρανς και ίντερσεξ κρατουμένων.

 

  1. Εναρμόνιση του νομοθετικού συστήματος με την απόφαση του συμβουλίου υπουργών εξωτερικών των χωρών μελών της Ε.Ε., ώστε να προστατεύονται τα δικαιώματα των υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

  1. Αναθεώρηση του Προεδρικού Διατάγματος για τη σύσταση των Γραφείων αντιμετώπισης της Ρατσιστικής βίας, με διεύρυνση του πεδίου προστασίας και συμπερίληψη της ταυτότητας φύλου. Δημιουργία αναλυτικών εκθέσεων από τα γραφεία αυτά ανά εξάμηνο που έρχονται σε γνώση των σχετικών μη κυβερνητικών οργανώσεων, και συνεργασία με αυτές για την αποτελεσματική καταπολέμηση του ρατσιστικού εγκλήματος μίσους.

 

  1. Δημιουργία Ειδικής Ανεξάρτητης Αρχής, με προτεινόμενη ονομασία «Συνήγορος Ισότητας για λόγους Σεξουαλικού Προσανατολισμού, Ταυτότητας και Χαρακτηριστικών Φύλου», που θα εξειδικεύεται σε αυτά τα θέματα, και με αρμοδιότητες αυτεπάγγελτης δράσης, καθώς και κατάρτισης ειδικών εκθέσεων ή/και προτάσεων νόμου προς τους αρμόδιους Υπουργούς για την εξάλειψη των διακρίσεων.

 

  1. Προσθήκη άρθρου στον Κανονισμό του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που θα απαγορεύει την ανάπτυξη της ρητορικής μίσους μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, που το πεδίο του θα αναφέρει σαφώς τον σεξουαλικό προσανατολισμό και –ιδιαίτερα– την ταυτότητα και χαρακτηριστικά φύλου. Αρχικά να προβλέπονται αυστηρές συστάσεις από το Προεδρείο της Βουλής, και αν επαναληφθεί από τον/την ίδιο/α βουλευτή πρόβλεψη ποινής στέρησης της βουλευτικής αποζημίωσης και αποβολής από έναν έως τρεις μήνες, αναλόγως της σοβαρότητας του περιστατικού. Το ποσόν της στέρησης της βουλευτικής αποζημίωσης, θα διατίθεται από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, σε καμπάνια κατά της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας. Εάν το περιστατικό αφορά μέλος του Προεδρείου της Βουλής, άμεση στέρηση της ιδιότητας.

 

  1. Προσθήκη του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας και των χαρακτηριστικών φύλου, στην παρ. 2, Άρθρο 5 του Ελληνικού Συντάγματος.

 

  1. Αναθεώρηση του Άρθρου 4 παρ. 1 του προεδρικού διατάγματος 77/2003 για τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, με τη συμπερίληψη της ταυτότητας και των χαρακτηριστικών φύλου ως πεδίου απαγόρευσης σχολίων που προάγουν την υποτίμηση, κοινωνική απομόνωση, δυσμενείς διακρίσεις ή/και βία.

 

  1. Υιοθέτηση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο των «Κατευθυντήριων Γραμμών για την Προστασία των Δικαιωμάτων των LGBTI Aτόμων» στις εξωτερικές σχέσεις, όπως ψηφίστηκαν από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 24 Ιουνίου 2013

 

  1. Κατάργηση της απαγόρευσης αιμοδοσίας για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου.

 

  1. Αναθεώρηση του Καταστατικού Λειτουργίας του «Παρατηρητηρίου κατά της Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού», ώστε να αναφέρεται ρητώς η ταυτότητα φύλου ως πεδίου προστασίας κατά της ρατσιστικής βίας και εκφοβισμού στα σχολεία.

 

  1. Δημιουργία ανεξαρτήτου αποτελεσματικού οργάνου που θα διενεργεί διοικητικές εξετάσεις στα Σώματα Ασφαλείας για λόγους αστυνομικής αυθαιρεσίας. Στον κώδικα λειτουργίας του ανεξαρτήτου οργάνου, σαφής συμπερίληψη και των διακρίσεων, ρατσιστικής συμπεριφοράς ή/και πρακτικών και για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου, με αυστηρές πειθαρχικές ποινές.

 

  1. Αναγνώριση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Ομοφοβίας και της Τρανσφοβίας, που έχει οριστεί διεθνώς την 17η Μαίου κάθε χρόνο, συμβολικά, ως ημέρας κατά των διακρίσεων που υφίστανται οι ομοφυλόφιλοι, λεσβίες, αμφί, και τα τρανς άτομα. Επίσης, αναγνώριση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης των Διεμφυλικών Ατόμων που έχει οριστεί διεθνώς την 20η Νοεμβρίου, τιμώντας τη μνήμη όσων διεμφυλικών ατόμων έχασαν τη ζωή τους λόγω του τρασφοβικού μίσους, αλλά και ως ημέρα αφύπνισης για την βία, τον ρατσισμό και την μισαλλοδοξία που δέχονται τα τρανς και ίντερσεξ άτομα.

 

  1. Επιδιώκουμε την συνεργασία με δημόσιους αλλά και ιδιωτικούς φορείς, άτομα, για την δημιουργία ενός ξενώνα με σκοπό την υποστήριξη προσώπων που λόγω των προκαταλήψεων, της μισαλλοδοξίας, των διακρίσεων ή και βίας, βρίσκονται σε φυσική δυσκολία και υποφέρουν από τον αποκλεισμό τους από την κοινωνική ζωή.