Αθήνα, 21 Μαρτίου 2021

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Θέμα:  «Περίπατος κατά των Διακρίσεων 2021 – Φέτος, στηρίζουμε!».

Την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού, 21 Μαρτίου 2021, για 7η συνεχή χρονιά το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών και η οργανωτική επιτροπή του Περιπάτου κατά των Διακρίσεων για το 2021 στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα:

Περίπατος κατά των Διακρίσεων 2021 – WAD2021

Κυριακή, 21 Μαρτίου 2021
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού στην εποχή του κορονοϊού.

Φέτος, στηρίζουμε και στέλνουμε μήνυμα:
Πρόσβαση στην Προστασία και την Ασφάλεια χωρίς Διακρίσεις

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού (Διεθνής Ημέρα Εξάλειψης των Φυλετικών Διακρίσεων), στις 21 Μαρτίου 2021, το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, για 7η συνεχή χρονιά, καλεί όλες τις ομάδες που πλήττονται από τις διακρίσεις και το ρατσισμό να δηλώσουν την αποφασιστικότητά τους για την καταπολέμηση κάθε είδους ρατσισμού και εξευτελισμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Οι ζωές μας έχουν πλέον σημαδευτεί από την πανδημία του κορονοϊού covid-19. Και σημαδεύονται, καθημερινά, από το μελανό χρώμα των ολοένα αυξανόμενων διακρίσεων σε βάρος όλων των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Η περίοδος της πανδημίας ανέδειξε τις ήδη υπάρχουσες διακρίσεις εις βάρος των ευπαθών ομάδων και ταυτόχρονα τις βάθυνε.

Αχτίδα φωτός σε αυτή τη σκοτεινή περίοδο αποτελεί η αδιάκριτη στήριξη, με αλληλέγγυα μέσα, σε οποιονδήποτε άνθρωπο που στερείται τα βασικά, που έχει ανάγκη από ένα πιάτο φαΐ, μια στέγη, μέχρι την πλέον πολύτιμη στις μέρες μας αλλά και αναγκαία ιατρική βοήθεια.

Φέτος, για ακόμη μία χρονιά δεν βαδίζουμε αλλά στηρίζουμε και στέλνουμε ένα δυνατό μήνυμα ότι σήμερα, όσο ποτέ, η χωρίς διακρίσεις πρόσβαση στην προστασία και την ασφάλεια είναι αδιαπραγμάτευτες. Φέτος, ενώνουμε τις φωνές μας σωματεία, ΜΚΟ και εκπρόσωποι από ευρύτερες κοινωνικές ομάδες που αντιμετωπίζουν διακρίσεις στην χώρα μας: ΑΜΕΑ, ΛΟΑΤΚΙ, Ρομά, Μετανάστες και Μετανάστριες, Πρόσφυγες και Προσφύγισσες, Οροθετικοί/-ες, Επιζώσες/Επιζώντες έμφυλης βίας, Ηλικιωμένοι/-νες, Χρήστες/-στριες Ψυχοδραστικών Ουσιών, άτομα με ψυχικές διαταραχές, Κρατούμενοι/-νες, Θρησκευτικές ομάδες, κ.ά.

Ενωμένοι, στέλνουμε μήνυμα στήριξης μέσω των κοινωνικών μέσων δικτύωσης και παροτρύνουμε όλους τους ανθρώπους να αναζητήσουν τα εγχειρήματα και τις δράσεις που παρέχουν στήριξη χωρίς διακρίσεις στις ευπαθείς ομάδες, δίπλα τους, στην κοινότητα τους, στις γειτονιές τους και να στηρίξουμε με όποιον τρόπο δύναται ο κάθε άνθρωπος, τις πολύτιμες εστίες αλληλεγγύης στην Ελλάδα.

Κάθε χρόνο, η λήξη της δράσης σηματοδοτείται με την απονομή της σκυτάλης ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΜΟΣ – Τζανέτος Αντύπας* σε μία οργάνωση/φορέα ή άνθρωπο για την προσφορά στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Φέτος, η οργανωτική επιτροπή του Περιπάτου αποφάσισε να παραδοθεί νοερά η σκυτάλη-έπαθλο, από την Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας – ΕΦΕ που βραβεύτηκε την περσινή χρονιά, σε πάνω από μία σχετικές δράσεις, από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χανιά, κ.α., όπως είναι o Άλλος Άνθρωπος, Khora, Οικόπολις, ΑnnaPurna Team, και πολλά άλλα.

Πρόκειται για μία κίνηση συμβολικού χαρακτήρα και υποστήριξης σε όλα εκείνα τα εγχειρήματα που αντέχουν, σε αντίξοες συνθήκες, προκειμένου να στηρίξουν με το έργο τους καθημερινά, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, οι οποίες πλήττονται και κινδυνεύουν περισσότερο από ποτέ εν μέσω πανδημίας. Το μήνυμα μας ωστόσο αποσκοπεί στο να παροτρύνει στην ευρύτερη στήριξη κάθε ομάδας, φορέα, οργάνωσης και δράσης που προωθούν έμπρακτα την αλληλεγγύη προς τις τις πιο περιθωριοποιημένες και σε κίνδυνο ομάδες, συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά ενάντια στις διακρίσεις και τη ρατσιστική βία, προς υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ακόμα και με κίνδυνο της ζωής τους.

* Η απονομή του επάθλου – σκυτάλης, καθιερώθηκε από το 2017 στη μνήμη του ακτιβιστή και ιδρυτή της οργάνωσης PRAKSIS, Τζανέτου Αντύπα. Κάθε χρόνο, παραλαμβάνει την σκυτάλη μία οργάνωση/φορέας για την προσφορά στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

H Οργανωτική Επιτροπή του Περιπάτου για το 2021:

Δίκτυο Καταγραφής περιστατικών Ρατσιστικής Βίας (RVRN)
Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών (ΕΦΜ -Σωματείο 40 Μεταναστευτικών Κοινοτήτων)
Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑΠ)
PRAKSIS
Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ)
HumanRights360o