Αθήνα, 9 Ιανουαρίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: «Το ΣΥΔ εκφράζει τη βαθιά ανησυχία του σχετικά με την ΚΥΑ που καθορίζει με αυθαίρετο τρόπο ασφαλείς χώρες καταγωγής αιτούντων άσυλο»..

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.) μη κυβερνητική οργάνωση εθελοντικού χαρακτήρα για την προαγωγή των δικαιωμάτων και ελευθεριών των τρανς, φυλοδιαφορετικών και ίντερσεξ ανθρώπων, με το παρόν δελτίο τύπου, εκφράζει την έντονη ανησυχία του σχετικά με κοινή υπουργική απόφαση που καθορίζει εθνικό κατάλογο με τις ασφαλείς χώρες καταγωγής των αιτούντων άσυλο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου[1], με την ΚΥΑ που συνυπογράφουν οι υπουργοί Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη χαρακτηρίζονται ως ασφαλείς δώδεκα χώρες προέλευσης: η Γκάνα, η Σενεγάλη, το Τόγκο, η Γκάμπια, το Μαρόκο, η Αλγερία, η Τυνησία, η Αλβανία, η Γεωργία, η Ουκρανία, η Ινδία και η Αρμενία, σε συνέχεια σχετικής διάταξης του Άρθρου 87 του νέου νόμου 4636/2019 για το άσυλο.

Μολαταύτα, όπως γνωρίζουμε πολλές σε πολλές εξ αυτών των χωρών, τόσο η ομοφυλοφιλία, όσο και η τρανς κατάσταση, είναι ποινικοποιημένες, και συνεπώς για τα πρόσωπα αιτούντα διεθνούς προστασίας με αιτία διώξεις, ή κίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα, ή και τη ζωή, για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου, κάθε άλλο παρά ασφαλείς χώρες μπορούν να χαρακτηριστούν.

Πράγματι, επτά απ’ τις παραπάνω χώρες που συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο αυτόν, και συγκεκριμένα η Αλγερία, η Γκάμπια, η Γκάνα, το Μαρόκο, η Σενεγάλη, το Τόγκο, η Τυνησία, είναι χώρες που τόσο η ομοφυλοφιλία, όσο και η τρανς κατάσταση διώκονται[2].

Επιπλέον, σύμφωνα τόσο με δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου, όσο και σύμφωνα με εκκλήσεις των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης[3], τα LGBTI πρόσωπα στην Αρμενία βιώνουν απειλές για τη ζωή τους[4], αλλά και συχνές επιθέσεις μίσους[5], ενώ στην Γεωργία έχουν καταγραφεί αθρόα περιστατικά δολοφονιών μίσους κατά γκέι[6] και τρανς προσώπων[7].

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, από τον Οκτώβριο του 2019, εξέφρασε τις έντονες αυτές ανησυχίες σχετικά με τις διατάξεις του νέου νόμου για το άσυλο που κατεβάζουν επικίνδυνα τα στάνταρντς για τα ανθρώπινα δικαιώματα των αιτούντων διεθνούς προστασίας και προσφύγων[8], συμπεριλαμβανομένων των διατάξεων που αφορούν το αυθαίρετο των καταλόγων ασφαλών χωρών προέλευσης, καθώς διατάξεις αυτού του τύπου δεν λαμβάνουν υπόψη τους ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως οι λόγοι δίωξης για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου που υφίστανται σε 73 χώρες του πλανήτη μας (βλέπε παραπομπή Νο3), ενώ δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις οδηγίες από όλους τους διεθνείς οργανισμούς ότι τα αιτήματα διεθνούς προστασίας πρέπει να εξετάζονται εξατομικευμένα και όχι με βάση αυθαίρετους καταλόγους.

Δηλώνουμε την βαθιά μας ανησυχία, καθώς, ιδιαίτερα από τις επτά αφρικανικές χώρες που επισημάνθηκαν (Γκάνα, Σενεγάλη, Τόγκο, Γκάμπια, Μαρόκο, Αλγερία, Τυνησία), υπάρχουν στη χώρα μας αιτούντες διεθνούς προστασίας, ή και περιπτώσεις που ήδη έχουν κριθεί θετικά (ακόμη και νομολογιακά σε περίπτωση αιτούντος υποκόου Γκάνας[9], που είναι χώρα που συμπεριλαμβάνεται σ’ αυτόν τον αυθαίρετο κατάλογο), για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου, που εάν επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους, κινδυνεύει άμεσα η σωματική ακεραιότητα ή ακόμη και η ζωή τους.

Το ΣΥΔ, ζητά την άμεση ανάκληση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, την τροποποίηση των Άρθρων 86 και 87 του Ν. 4636/2019 που αφορούν χώρες που αυθαίρετα καταχωρίζονται ως ασφαλείς, και θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό των αιτούντων διεθνούς προστασίας, ιδιαίτερα για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΌ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΙΕΜΦΥΛΙΚΩΝ

Συγγρού 79, 3ος όροφος, Αθήνα, 11745

Τηλ. 210.9210697

Ώρες γραφείου: Δευτέρα έως Παρασκευή

09.00-14.00 & 17.00-20.00

http://tgender.grhttp://www.transgender-association.gr/

contact@tgender.grtransgender.support.association@gmail.com

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ:

[1] Οι δώδεκα ασφαλείς χώρες καταγωγής των αιτούντων άσυλο, Καθημερινή, 3.1.2020: https://www.kathimerini.gr/1058665/article/epikairothta/ellada/oi-dwdeka-asfaleis-xwres-katagwghs-twn-aitoyntwn-asylo.

[2] Πλήρης ενημερωμένος κατάλογος (Δεκέμβριος 2019) των 73 χωρών του πλανήτη όπου η ομοφυλοφιλία και η τρανς κατάσταση διώκονται, https://76crimes.com/76-countries-where-homosexuality-is-illegal/.

[3] UN, EU Express Concerns about threats against Armenian LGBT community, Radio Free Europe, https://www.rferl.org/a/un-eu-express-concerns-about-threats-against-armenia-s-lgbt-community/29873151.html.

[4] Armenian MPs calls for trans activist to burn alive after historic speech (Απειλούν τρανς ακτιβίστρια με κάψιμο στην πυρά), The Guardian, https://www.theguardian.com/global-development/2019/apr/26/armenian-mps-call-for-trans-activist-to-be-burned-alive-after-historic-speech-lilit-martirosyan.

[5] This tiny Armenian town formed lynch mob against its LGBTQ citizens, injured many, Hornet, https://hornet.com/stories/armenian-lynch-mob-shurnukh/.

[6] Γεωργία: Ο φόνος ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων ήταν έγκλημα μίσους, http://t-zine.gr/georgia-o-fonos-aktivisti-anthropinon-dikeomaton-itan-egklima-misous/.

[7] Άλλη μία τρανς γυναίκα δέχθηκε επίθεση στο Ερεβάν της Γεωργίας, http://t-zine.gr/alli-mia-trans-gyneka-dechthike-epithesi-sto-tilbisi-tis-georgias/.

[8] Οι παρατηρήσεις του ΣΥΔ επί του Σχεδίου Νόμου Περί Διεθνούς Προστασίας, https://transgendersupportassociation.wordpress.com/2019/10/23/%ce%b4%ce%b5%ce%bb%cf%84%ce%b9%ce%bf-%cf%84%cf%85%cf%80%ce%bf%cf%85-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%cf%84%ce%b7%cf%81%ce%ae%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%83%cf%85%ce%b4-%ce%b5%cf%80-2/.

[9] Βλέπε απόφαση 401/2019, Διοικητικού Εφετείου Πειραιά που ακύρωσε απόφαση της Ανεξάρτητης Επιτροπής Προσφυγών σχετικά με την απόρριψη χορήγησης ασύλου, καθώς κρίθηκε ότι μη νόμιμα και αναιτιολόγητα η Επιτροπή δεν εξέτασε τον προβληθέντα, ενώπιόν της, ουσιώδη λόγο του αποδιδόμενου σεξουαλικού προσανατολισμού σε αιτούμενο άσυλο από οργανωμένη ομάδα στη χώρα καταγωγής του την Γκάνα, http://www.immigration.gr/2019/09/apodidomenos-seksoyalikos-prosanatolismos-apo-kratikes-arxes-xoras-katagogis-aitoyntos-asylo.html