Αθήνα, 3 Απριλίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: «Θετική ανταπόκριση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, ώστε οι αστυνομικές αρχές να δείξουν προσοχή στους ελέγχους λόγω περιοριστικών μέτρων στα τρανς πρόσωπα».

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.) μη κυβερνητική οργάνωση εθελοντικού χαρακτήρα για την προάσπιση και προαγωγή των δικαιωμάτων και ελευθεριών των τρανς, φυλοδιαφορετικών, ίντερσεξ και γενικότερα LGBTI προσώπων, καθώς και προσώπων που εργάζονται στο σεξ, με το παρόν δελτίο τύπου, ενημερώνει σχετικά με την θετική ανταπόκριση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, κυρίου Οικονόμου, στην επιστολή που θέσαμε υπόψη του στις 24 Μαρτίου, αναφορικά με την ταυτοποίηση των τρανς προσώπων λόγω των περιοριστικών μέτρων ελέγχου κυκλοφορίας[1].

Συγκεκριμένα, στις 24 Μαρτίου, το ΣΥΔ απέστειλε επιστολή προς τον κύριο Υφυπουργό, με σκοπό να του επιστήσουμε την προσοχή ώστε ο έλεγχος των στοιχείων ταυτοποίησης για τα τρανς πρόσωπα που δεν έχουν προλάβει ή βρίσκονται ακόμη στη διαδικασία μεταβολής των νομικών εγγράφων τους σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4491/2017, αφενός μεν να γίνεται δίχως προβλήματα, αφετέρου με σεβασμό στην προσωπικότητα των τρανς προσώπων.

Στην επιστολή αυτή ανταποκρίθηκε θετικά ο κύριος Υφυπουργός, με έγγραφό του προς τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας που μας κοινοποιήθηκε ηλεκτρονικά σε απάντηση της από 24.3.2020 επιστολής μας, με θέμα: «Διαδικασία ταυτοποίησης των διεμφυλικών/τρανς προσώπων λόγω των περιοριστικών μέτρων ελέγχου της κυκλοφορίας», όπου σημειώνει:

«Κύριε Αρχηγέ,

Στο πλαίσιο επιβολής του μέτρου περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού COVID-19 και του ελέγχου αυτής που διενεργείται από τα αρμόδια αστυνομικά όργανα, εφιστάται η προσοχή κατά τη διαδικασία ελέγχου σε διεμφυλικά/τρανς άτομα, τα οποία δεν έχουν προλάβει να μεταβάλουν τα νομικά τους έγγραφα.

Η ταυτοποίηση των εγγράφων και των βεβαιώσεων κυκλοφορίας που τα άτομα αυτά φέρουν, καλείται να γίνεται με τη μέγιστη προσοχή και ευαισθησία στα προσωπικά τους δεδομένα και με σεβασμό στην αξιοπρέπεια κάθε ατόμου.

Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη

Ελευθέριος Οικονόμου.»

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, καλωσορίζει την θετική ανταπόκριση του κυρίου Υφυπουργού, είμαστε πάντα στη διάθεσή του, και παράλληλα επαναλαμβάνουμε την πάγια θέση του ΣΥΔ, για την τροποποίηση της κείμενης νομοθεσίας (ν. 4491/2017) ώστε η διαδικασία της μεταβολής των εγγράφων των τρανς προσώπων να πάψει να γίνεται δικαστικά και να γίνει διοικητική, όπως σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης. Τούτο, θα απαλλάξει τα Ειρηνοδικεία της χώρας μας από περιττή δικαστική ύλη, και κυρίως θα απαλλάξει τα τρανς πρόσωπα από μία διαδικασία που είναι χρονοβόρα, δεν είναι προσβάσιμη σε όλους καθώς κοστίζει αρκετά χρήματα, και παράλληλα δεν πληροί τα πρότυπα που έχει θέσει το Συμβούλιο της Ευρώπης. Το ΣΥΔ, καλεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης, να αναλάβει την πρωτοβουλία για την τροποποίηση αυτής της νομοθεσίας, άμεσα μετά την λήξη της κρίσης της πανδημίας.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΙΕΜΦΥΛΙΚΩΝ

Συγγρού 79, 3ος όροφος, Αθήνα, 11745

Τηλ. 210.9210697

Ώρες γραφείου: Δευτέρα έως Παρασκευή

09.00-14.00 & 17.00-20.00

http://tgender.grhttp://www.transgender-association.gr/

contact@tgender.grtransgender.support.association@gmail.com

—-

[1] Δελτίο Τύπου, 24.3.2020: «Επιστολή του ΣΥΔ προς τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, κύριο Οικονόμου, σχετικά με την ταυτοποίηση των τρανς προσώπων λόγω των περιοριστικών μέτρων ελέγχου κυκλοφορίας», https://transgendersupportassociation.wordpress.com/2020/03/24/%ce%b4%ce%b5%ce%bb%cf%84%ce%b9%ce%bf-%cf%84%cf%85%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bb%ce%ae-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%83%cf%85%ce%b4-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf/