Αθήνα, 2 Φεβρουαρίου 2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: «Συνάντηση του ΣΥΔ με τον Διευθυντή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κύριο Σταμαδιάνο, σχετικά με τις καθυστερήσεις των ραντεβού για την έκδοση νέων δελτίων αστυνομικών ταυτοτήτων των τρανς προσώπων που έχουν ολοκληρώσει τη δικαστική διαδικασία της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου».

«Συνάντηση του ΣΥΔ με τον Διευθυντή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κύριο Σταμαδιάνο, σχετικά με τις καθυστερήσεις των ραντεβού για την έκδοση νέων δελτίων αστυνομικών ταυτοτήτων των τρανς προσώπων που έχουν ολοκληρώσει τη δικαστική διαδικασία της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου».

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών [1], μη κυβερνητική οργάνωση εθελοντικού χαρακτήρα για την προαγωγή των δικαιωμάτων και ελευθεριών των τρανς, φυλοδιαφορετικών και γενικότερα των ΛΟΑΤΚΙ+ προσώπων, με το παρόν δελτίο τύπου ενημερώνει σχετικά με την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον Διευθυντή του γραφείου του Υπουργού ΠΡΟ.ΠΟ. Γεώργιο Σταμαδιάνο, αναφορικά με τις καθυστερήσεις των ραντεβού για την έκδοση νέων δελτίων αστυνομικών ταυτοτήτων των τρανς προσώπων που έχουν ολοκληρώσει τη δικαστική διαδικασία της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου.

Συγκεκριμένα χθες, 1 Φεβρουαρίου 2024, η Πρόεδρος του ΣΥΔ, Άννα Απέργη Κωνσταντινίδη και ο Διευθυντής του ΣΥΔ, Κίμων Μελικέρτης πραγματοποίησαν συνάντηση με τον Διευθυντή του Υπουργού ΠΡΟ.ΠΟ. κ. Σταμαδιάνο, καταθέτοντας και Επιστολή, σχετικά με τις μεγάλες καθυστερήσεις των ραντεβού που υπάρχουν για την έκδοση νέων δελτίων αστυνομικών ταυτοτήτων, οι οποίες αποφέρουν τεράστιο πρόβλημα στα τρανς πρόσωπα που έχουν ολοκληρώσει τη δικαστική διαδικασία της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου σύμφωνα με τον Ν.4491/2017.

Συγκεκριμένα αναφέραμε στον κ. Σταμαδιάνο πως, τους τελευταίους μήνες τα ηλεκτρονικά ραντεβού για την έκδοση νέων δελτίων αστυνομικών ταυτοτήτων είναι ανάρπαστα. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα πως το να κλείσει κάποιο πρόσωπο ραντεβού για να εκδώσει νέο δελτίο ταυτότητας, έχει εξελιχθεί σε «Γολγοθά». Πραγματοποιώντας μάλιστα το ΣΥΔ μία έρευνα μέσω του gov.gr, στα Τ.Α. των περιοχών του Παλαιού Φαλήρου και της Καλλιθέας, δεν υπάρχει διαθέσιμο ραντεβού μέχρι και την 31η Μαΐου, ενώ το ίδιο ισχύει για τα περισσότερα (αν όχι όλα) τα Τ.Α. της Αττικής.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα τρανς πρόσωπα που έχει εκδοθεί η δικαστική τους Απόφαση και έχουν γίνει όλες οι μεταβολές στα αρμόδια ληξιαρχεία και δημοτολόγια, μην μπορώντας να κλείσουν ραντεβού ώστε να εκδώσουν ταυτότητα σύμφωνα με τα νέα τους στοιχεία, αφενός να έχουν μία αστυνομική ταυτότητα που αναγράφει τα στοιχεία ενός προσώπου που δεν υπάρχει σε κανένα επίσημο ληξιαρχικό έγγραφο, αφετέρου να είναι απροστάτευτα και ακόμη πιο ευάλωτα στις διακρίσεις και τη βία.

Επιπλέον, η καθυστέρηση της έκδοσης νέου δελτίου αστυνομικής ταυτότητας, κάνει ακόμη πιο χρονοβόρα (απ’ ότι ήδη είναι) τη διαδικασία της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου, που σύμφωνα με τις συστάσεις όλων των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οργανισμών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι διαδικασίες νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου πρέπει να είναι ταχείες, διαφανείς και προσβάσιμες (βλ. λ.χ. Απόφαση 2048[2015] της Κοινοβουλευτικής Ολομέλειας του Συμβουλίου της Ευρώπης, σημείο 6.2.1.)

Θα πρέπει, δε, να επισημάνουμε ότι όλοι οι Οργανισμοί προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων σημειώνουν την αναγκαιότητα γρήγορων διαδικασιών, διότι στο μεσοδιάστημα αυτά –που ιδιαίτερα λόγω της δικαστικής διαδικασίας γίνεται πιο μακρύ– τα διεμφυλικά/τρανς πρόσωπα βρίσκονται έκθετα σε μεγάλη ανασφάλεια, δεν αναγνωρίζονται με τα πραγματικά στοιχεία που βρίσκονται σε συμφωνία με τη ταυτότητα φύλου τους που σύμφωνα με το Άρθρο 1 του νόμου πρέπει να γίνεται πάντα σεβαστή, και σε διακινδύνευση λόγω των διακρίσεων και της άνισης μεταχείρισης που βιώνουν.

Η παράταση αυτού του κρίσιμου μεσοδιαστήματος λόγω καθυστέρησης έκδοσης νέου δελτίου αστυνομικής ταυτότητας, κάνει τα διεμφυλικά πρόσωπα ακόμη πιο ευάλωτα στις διακρίσεις.

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, ελπίζει πως το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα εξετάσει το ζήτημα αυτό με τη δέουσα προσοχή και ευαισθησία, απέναντι στους συνανθρώπους μας που βιώνουν στο μέγιστο βαθμό διακρίσεις, όπως είναι τα τρανς πρόσωπα.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΙΕΜΦΥΛΙΚΩΝ

Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής & Ενδυνάμωσης Τρανς Προσώπων: Ευαγγελιστρίας 6, Καλλιθέα Αθήνα, 17671

Τηλ. 210.9210 697 & 698 753 9741

Ώρες γραφείου για το κοινό: Τρίτη και Πέμπτη   –  12.00-20.00

http://tgender.grhttp://www.transgender-association.gr/

syd.secretary@gmail.com – transgender.support.association@gmail.com

Σύνδεσμοι – Παραπομπές:

[1] ΣΥΔ: https://tgender.gr/