Αθήνα, 13 Μαρτίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: «Προσβλητική συμπεριφορά διάκρισης του Παρατηρητηρίου Πρόληψης της Σχολικής Βίας & Εκφοβισμού του Υπ. Παιδείας κατά ΛΟΑΔ οργανώσεων».

Με το παρόν δελτίο τύπου ενημερώνουμε για σοβαρό περιστατικό διάκρισης για λόγους ταυτότητας φύλου από μέρους εκπροσώπου του Παρατηρητηρίου Πρόληψης της Σχολικής Βίας & Εκφοβισμού του Υπ. Παιδείας κατά ΛΟΑΔ οργανώσεων.

Συγκεκριμένα, την Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013, εκπρόσωποι λοαδ οργανώσεων είχαμε ραντεβού με την νομική σύμβουλο του Παρατηρητηρίου, κυρία Μαυροπούλου. Όταν η κυρία Μαυροπούλου έμαθε ότι ανάμεσα στα τέσσερα πρόσωπα των οργανώσεων βρίσκεται ένα διεμφυλικό πρόσωπο, απαίτησε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση μόνο με ένα από τα τέσσερα πρόσωπα (τον εκπρόσωπο της «Ομοφοβίας στην Εκπαίδευση»), ειδάλλως την ακυρώνει για «προσωπικούς λόγους».

Αναλυτικά: Μία ώρα πριν τη συνάντηση, μας πήρε τηλέφωνο η γραμματέας της κυρίας Μαυροπούλου για να σημειώσει τα ονόματα που θα δώσει στην είσοδο. Από τη μεριά μας, της είπαμε να ενημερώσει την είσοδο, εάν κρίνει ότι χρειάζεται (για λόγους ταυτότητας), ότι το ένα από τα τέσσερα πρόσωπα είναι διεμφυλική / τρανς γυναίκα.

Όταν η γραμματέας άκουσε ότι θα υπάρχει διεμφυλικό πρόσωπο ανάμεσά μας, έδειξε εμφανή δυσαρέσκεια και ταραχή, και είπε ότι «θα έπρεπε να έχουμε ενημερώσει γι’ αυτό» και ότι δεν ξέρει τι θα γίνει τελικά. Επικοινωνήσαμε με την κυρία Μαυροπούλου και αυτή μας είπε να καλέσουμε σε πέντε λεπτά. Μετά από αρκετές προσπάθειες, κι ενώ ήμασταν στο δρόμο προς το Υπουργείο, καταφέραμε να μιλήσουμε μαζί της.

Στο τηλεφώνημα αυτό μας είπε ότι, παρά το ότι είμαστε σε επικοινωνία ήδη κάποιες εβδομάδες πριν για το συγκεκριμένο ραντεβού, τελικά δεν δέχεται να κάνει συνάντηση με πάνω από ένα άτομο, και πρότεινε να συναντηθεί με τον εκπρόσωπο της «Ομοφοβίας στην Εκπαίδευση». Τόνισε ότι αν δεν γίνει αυτό δεκτό, ακυρώνει τη συνάντηση «για προσωπικούς λόγους».

Της εξηγήσαμε ότι αυτό είναι προσβλητικό και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Εξηγήσαμε ότι ήταν εξαρχής γνωστό ότι στο ραντεβού θα είναι άτομα από ΛΟΑΔ οργανώσεις, ότι ερχόμαστε ως κοινωνικοί φορείς που μας απασχολεί εξαιρετικά έντονα το θέμα της ενδοσχολικής βίας, του κοινωνικού αποκλεισμού και των διακρίσεων, με καταγεγραμμένες και πολύ συγκεκριμένες ερωτήσεις και προτάσεις, σύμφωνες με αυτά που γίνονται σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη.

Την ματαίωση αυτής της τόσο σημαντικής για εμάς συνάντησης, κάτω από αυτές τις συνθήκες, δεν μπορούμε με κανένα τρόπο να την δικαιολογήσουμε, θεωρούμε δε ότι η συμπεριφορά αυτή έχει καταφανή χαρακτηριστικά τρανσφοβικής διάκρισης.

Η κυρία Μαυροπούλου επέμενε ότι παρ’ όλα αυτά προτιμά να ακυρώσει τη συνάντηση. Πράγμα που τελικά έγινε.

Πέρα από την προσβολή που δεχτήκαμε, μένουμε με σοβαρά ερωτήματα πλέον για την λειτουργία αυτού του «Παρατηρητηρίου», το οποίο αρχικά χαιρετίσαμε ως ένα θεσμό ελπιδοφόρο. Ενώ ο σκοπός του εμφανίζεται ότι είναι η πρόληψη και καταπολέμηση της σχολικής βίας και εκφοβισμού, και ενώ υπάρχουν καταγεγραμμένες πρόσφατες καταγγελίες σχολικής βίας και εκφοβισμών για λόγους ταυτότητας φύλου (https://transgendersupportassociation.wordpress.com/2012/12/03/%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%AF%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CE%BA%CF%86%CE%BF%CE%B2%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D-%CE%BA/), παραταύτα εκπρόσωπός του δείχνει εμφανή δυσανεξία και δυσαρέσκεια να συναντηθεί με εκπρόσωπο της τρανς κοινότητας.

Θεωρούμε αυτό το συμβάν σοβαρό περιστατικό διάκρισης για λόγους ταυτότητας φύλου και προφανούς τρανσφοβικής συμπεριφοράς που εν τοις πράγμασι ακυρώνει και καταπατά τους σκοπούς του Παρατηρητηρίου Πρόληψης της Σχολικής Βίας & Εκφοβισμού του Υπ. Παιδείας.

Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας, να λάβει σοβαρά υπόψη του το συμβάν και να επανεξετάσει την λειτουργία ενός τόσο σοβαρού θεσμού, σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά και διεθνή στάνταρντς.

ΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

– Ομοφυλοφυλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας (ΟΛΚΕ)

http://www.olke.org e-mail: info@olke.org

– Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ)
http://www.transgender-association.gr e-mail: transgender.support.association@gmail.com

ColourYouth-Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας
http://www.colouryouth.gr/ e-mail: info@colouryouth.gr

– Ομοφοβία στην Εκπαίδευση
www.omofovia.gr , e-mail: info@omofovia.gr

– Λεσβιακή Ομάδα Αθήνας (ΛΟΑ)

http://www.loa.gr e-mail: lesbiangroup@hotmail.com

– Athens Pride – Φεστιβάλ Υπηρηφάνειας

http://www.athenspride.eu e-mail: info@athenspride.eu

Thessaloniki Pride

www.thessalonikipride.com e-mail: contact@thessalonikipride.com

– Σύμπραξη για το Κοινωνικό Φύλο

http://reocities.com/sympraxis/ e-mail: sympraxi.gender@gmail.com

– Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – «Πλειάδες»

http://hellenicaction.blogspot.gr/ e-mail: electrakoutra@yahoo.gr

– «Σύνθεση – Ενημέρωση, Ευαισθητοποίηση, Έρευνα για το HIV / AIDS»

http://www.10percent.gr/ e-mail: info@10percent.gr

– Θετική Φωνή – Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας

http://www.positivevoice.gr e-mail: info@positivevoice.gr

– Act Up ΔΡΑΣΕ HELLAS

http://actupathens.blogspot.gr/ e-mail: actup@otenet.gr

Kόσμος χωρίς Πολέμους και Βία
www.kosmosxorispolemous.gr , e-mail: info@kosmosxorispolemous.gr

Lesb.Equal.-Λεσβίες για την Ισότητα

http://lesbianbimafia.blogspot.gr/ e-mail: penguinas2005@yahoo.gr

– HOMOphonia – Thessaloniki Pride.

www.thessalonikipride.com.gr e-mail: homophonia.thess.pride@gmail.com

– Οικογένειες «Ουράνιο Τόξο»

http://ouraniotoksofamilies.blogspot.ch/ e-mail: xaris1789@hotmail.com

– Good As You(th)

http://www.goodasyouth.com/ e-mail: good_as_you_thess@hotmail.com

– QueerTrans

http://queertrans.espiv.net e-mail: contactqueertrans@espiv.net

– Proud Press

http://proudpress.blogspot.gr/ e-mail: webmaster.proudpress@gmail.com

– lgbt / Κόκκινο

http://www.kokkino.org/ e-mail: lgbt@kokkino.org