Αθήνα, 13 Ιουνίου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: «Οι θέσεις του ΣΥΔ για την διοργάνωση του φετινού Athens Pride 2023»

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, μη κυβερνητική οργάνωση εθελοντικού χαρακτήρα για την προαγωγή των δικαιωμάτων και ελευθεριών των τρανς, φυλοδιαφορετικών, και γενικότερα των ΛΟΑΤΚΙ+ προσώπων, καθώς και των προσώπων που εργάζονται στο σεξ, με το παρόν δελτίο τύπου, κάνει γνωστές τις θέσεις του μετά από συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στις 11.06.2023, για την φετινή διοργάνωση του Athens Pride 2023, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 10 Ιουνίου, στη πλατεία Κοτζιά, αντί της Πλατείας Συντάγματος.

Αρχικά, είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι το ΣΥΔ έχει μια μακράν ιστορία με ξεκάθαρες θέσεις προς την διοργάνωση του Athens Pride, ξεκινώντας από το 2012 με την καταγγελία συμμετοχής του ΚΕΕΛΠΝΟ στο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας και την αναγκαιότητα προσανατολισμού και πολιτικής στόχευσης του Athens Pride [1], ακολουθώντας το 2015 με δημόσια ανακοίνωση της Γενικής Συνέλευσης για μη συμμετοχή στο Athens Pride λόγω κακοποιητικών τρνσφοβικών θέσεων του 2014 από μέλη της οργανωτικής επιτροπής του Athens Pride, με μη συμπερίληψη των τρανς προσώπων στην οργανωτική Επιτροπή και απουσία διαφάνειας των διαδικασιών [2] ενώ επίσης το 2015 είχε απαντήσει δημόσια στο κείμενο που έλαβε από το Athens Pride, παραμένοντας σταθερό στη μη συμμετοχή του σωματείου [3].

Το ΣΥΔ μετά από χρόνια και με συνεχείς επικοινωνίες με εκπροσώπους του Athens Pride συμμετείχε τον Σεπτέμβριο του 2020 με συνέντευξη της οργάνωσης [4] και με συμμετοχή σε ημερίδα [5] στα πλαίσια των δράσεων του Athens Pride 2020, ενώ μετά από εσωτερικές συζητήσεις που είχαν γίνει το 2021, επί Προεδρίας της αείμνηστης Μαρίνας Γαλανού είχε αποφασιστεί το ΣΥΔ να συμμετέχει στο Athens Pride 2022, όπως και έγινε για το οποίο το ΣΥΔ είχε βγάλει και Δελτίο Τύπου και συμμετείχε με περίπτερο, χαιρετισμό και παίρνοντας μέρος στη πορεία [6].

Αυτή είναι η ιστορική διαδρομή που χρειάζεται να είναι γνωστή καθώς πάντα το ΣΥΔ, αντιλαμβανόμενο την σημαντικότητα συμμετοχής της τρανς κοινότητας στα πλαίσια του Pride, της πολιτικής διεκδίκησης αλλά και του συμβολισμού που έχει, και με την προϋπόθεση να συμμετέχει σε ένα Athens Pride που να βάζει μπροστά τις ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις και τις φωνές τους και να διασφαλίζει την προστασία και την ορατότητα σε κάθε στάδιο από την διάταξη των περιπτέρων των ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεων μέχρι και την πορεία, ήταν ο πυρήνας για να πάρει μέρος ξανά σε αυτή την διοργάνωση.

Όμως, με λύπη μας η φετινή διοργάνωση του Athens Pride δεν τήρησε τα παραπάνω προαπαιτούμενα, αρχή γενομένης από την μεταφορά της διοργάνωσης στη Πλατεία Κοτζιά, αντί της κεντρικής πλατείας διεκδίκησης – τη Πλατεία Συντάγματος. Παρόλα αυτά, το ΣΥΔ είχε αποφασιστεί να συμμετέχει καθώς τα αιτήματα της τρανς και ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας ήταν αναγκαίο να ακουστούν και να ενημερωθεί ο κόσμος για τα δικαιώματά μας και ιδιαίτερα, όταν το Φεστιβάλ ΛΟΑΤΚΙ+ Υπερηφάνειας, διοργανώνεται και εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Το Σάββατο 10 Ιουνίου, η ομάδα του ΣΥΔ μόλις έφτασε στην Πλατεία Κοτζιά, είδε πως τόσο το περίπτερο του ΣΥΔ, όσο και πολλών ακόμη ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεων, είχαν τοποθετηθεί σε σημεία όχι και τόσο ορατά, σε αντίθεση με περίπτερα χορηγών αλλά και πολιτικών κομμάτων, που ήταν σε κεντρικά σημεία την Πλατείας.

ΜΟΝΟ ΝΤΡΟΠΗ!!! Άρματα των χορηγών προηγούνται της ΛΟΑΤΚΙ+ Σημαίας Υπερηφάνειας

Αυτό από μόνο του, δήλωνε την απαξίωση τόσο προς το ΣΥΔ, όσο και γενικότερα προς την κοινότητα ενώ η απάντηση που λάβαμε αναφορικά με ποια λογική τοποθετήθηκαν έτσι τα περίπτερα, ήταν ότι δεν υπήρχε επαρκής χρόνος για να τοποθετηθούν διαφορετικά.

Πέραν όμως αυτού, έγιναν οι παρακάτω καταγγελίες από μέλη μας, ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεις και άτομα που ήρθαν στο Athens Pride.

Πορεία Υπερηφάνειας;

Συγκεκριμένα:

  • Το ΣΥΔ δέχτηκε μηνύματα από πάρα πολλά άτομα που αναζητούσαν πάνω από δύο ώρες το περίπτερο του Σωματείου, ενώ πολλά από αυτά δεν κατάφεραν να το βρουν, καθώς ήταν αποκομμένο από τα κεντρικά περίπτερα της όλης διοργάνωσης, ενώ άλλα άτομα θεώρησαν πως συμμετείχαμε με χαιρετισμό χωρίς περίπτερο στη φετινή διοργάνωση.
  • Οι ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεις είχαν περίπτερα σε σημεία που ήταν διασπασμένα μεταξύ τους και δεν ήταν ορατά στο κόσμο, απαξιώνοντας την συμμετοχή τους, την δυναμική στη πολιτική διεκδίκηση και τον γενικότερο ιστορικό συμβολισμό που έχει η παρουσία των ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεων στο Pride.
  • Επιπλέον άτομα που ήταν τόσο στο περίπτερο του Δήμου Αθηναίων, όσο και σε περίπτερα των χορηγών της διοργάνωσης, δεν ήταν εκπαιδευμένα σε θέματα ΛΟΑΤΚΙ ορολογίας με αποτέλεσμα να υπάρχουν περιστατικά misgendering σε μέλη μας.
  • Δεν υπήρχε το αίσθημα ασφάλειας και προστασίας της πλατείας και των ανθρώπων που συμμετέχουν ή παρευρίσκονται στο Pride. Η φύλαξη ήταν ουδέτερη έως και απούσα καθώς γύρω από την πλατεία Κοτζιά είχαν μαζευτεί ομάδες φασιστών και πολλά μέλη του ΣΥΔ και μη, πρόσεχαν από πού θα πάνε ή θα φύγουν για να μην γίνουν στόχος, ενώ κάποια πρόσεχαν να μην εκδηλώσουν δημόσια ακόμα και ότι είναι ΛΟΑΤΚΙ+.
  • Λόγω των επεισοδίων που έγιναν στο κέντρο της Αθήνας, η πορεία καθυστέρησε να ξεκινήσει σχεδόν μία ώρα, με τα μέλη του ΣΥΔ και των άλλων ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεων να μην έχουν ρητή πληροφόρηση για την διάταξη των οργανώσεων στη πορεία ούτε και ενημέρωση για την ασφάλειά τους ή τον λόγο καθυστέρησης. Αντιθέτως, περίμεναν μία ώρα στο ίδιο σημείο, με τον κόσμο να μαζεύεται ασφυκτικά, με τους διοργανωτές να δίνουν βάρος στη προώθηση των χορηγών της διοργάνωσης, οι οποίοι μάλιστα βρίσκονταν πάνω σε άρμα που έδιωξε στην άκρη τις ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις για να φανεί ο χορηγός. Από πάντα αυτό που υποστηρίζαμε με το ΣΥΔ, ήταν ότι στην Πορεία Υπερηφάνειας, πάντα πρέπει να συμμετέχουν οι ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις πίσω ακριβώς από την σημαία της ΛΟΑΤΚΙ+ Υπερηφάνειας, δίνοντας το πολιτικό μήνυμα της διεκδίκησης, κάτι το οποίο όχι μόνο ποτέ δεν έγινε, αλλά και ποτέ δεν εισακούσθηκε από τους διοργανωτές.
  • Υπήρχε πάρα πολύ κακή διοργάνωση κατά την διάρκεια της πορείας, υπήρχαν τεράστια κενά μεταξύ των οργανώσεων που συμμετείχαν ενώ η περιφρούρηση ήταν σχεδόν ανύπαρκτη. Αυτό δημιουργούσε θέμα ανασφάλειας σε όσα άτομα συμμετείχαν καθώς ο οποιοσδήποτε μπορούσε να εισχωρήσει στη πορεία και να δημιουργηθούν επεισόδια.
  • Η Πορεία του Athens Pride, για πρώτη φορά στα χρονικά, δεν πέρασε από τον κεντρικό δρόμο της Λεωφόρου Βασιλίσσης Αμαλίας, μπροστά από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, αλλά από τον μικρό παράδρομο που βρίσκεται πάνω ακριβώς από την Πλατεία Συντάγματος. Αυτό είναι αδιανόητο και μειώνει τον πολιτικό συμβολισμό που έχει η Πορεία του Pride.
  • Μετά το πέρασμα της Βουλής η πορεία έστριψε από την Σίνα, με τον κόσμο να κατεβαίνει προς τα κάτω από παράδρομους και σοκάκια ενώ τα άρματα έμειναν πίσω. Το ΣΥΔ και άλλες ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις προχωρούσαν πίσω από το μπλοκ της «ΑΝΤΑΡΣΥΑ», με κλειστά πανό και αντίθετα στο ρεύμα των διερχόμενων αυτοκινήτων τα οποία εισχωρούσαν ανάμεσα στην Πορεία πατώντας κόρνες, καθώς δεν υπήρχε κανένας τροχονόμος για να σταματήσει την διέλευση των οχημάτων, ενώ υπήρχε τεράστια απόσταση των οργανώσεων και των ανθρώπων που ήταν στη Πορεία, οι οποίοι ήταν αρκετά μέτρα πίσω γιατί ακολουθούσαν το άρμα που είχε σταματήσει επί Πανεπιστημίου. Περνώντας μέσα από τα σοκάκια και πολύ στενά, σκοτεινά δρομάκια, δίχως καμία απολύτως αστυνομική φύλαξη ή εθελοντές του Pride, με οικογένειες και μικρά παιδιά να βρίσκονται στη πορεία και με το φόβο να μην γίνει κάποιο επεισόδιο να είναι κοινό αίσθημα για όλα τα άτομα. Η Πορεία μετά την στροφή της οδού Σίνα ήταν – Εδουάρδου Λω – Χρήστου Λαδά – Πλ. Αγίου Γεωργίου Καρύτση – Παρνασσού – Παλαιών Πατρών Γερμανού – Πλ. Αγίων Θεοδώρων – Ευρυπίδου και κατάληξη Αθηνάς. Αυτό μόνο Πορεία Υπερηφάνειας δεν ήταν. Ήταν μία Πορεία που δεν υπήρχε καμία προστασία και καμία ασφάλεια, και φυσικά χωρίς καμία ορατότητα.
  • Σύμφωνα με δημοσιεύματα επί της οδού Σοφοκλέους και Αιόλου, φασίστες επιτέθηκαν σε κάποια άτομα που συμμετείχαν στη Πορεία, ανάμεσά τους και σε ένα τρανς πρόσωπο [7].

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), για όλους τους παραπάνω λόγους και παραμένοντας σταθερό στην ανάγκη πολιτικής στόχευσης του Pride, διαμαρτύρεται με έντονο τρόπο για την απαξίωση του ΣΥΔ και των ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεων από την Οργανωτική Επιτροπή του Athens Pride, τόσο με την διάταξη των περιπτέρων και των ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεων στη πορεία όσο και με την συνολική διοργάνωση του Φεστιβάλ, στο οποίο δεν υπήρξε καμιά ασφάλεια και προστασία του κόσμου που παρευρέθηκε και θεωρεί απαράδεκτη την χθεσινή ανακοίνωση που έβγαλε το Athens Pride, [8] η οποία είναι ελλιπής και ψευδής καθώς καμία ασφάλεια δεν υπήρχε για τα άτομα που συμμετείχαν στη πορεία και επιβεβαιώνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι τον πρωταρχικό λόγο και ρόλο στο Φεστιβάλ δεν τον είχαν οι ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις, αλλά οι χορηγοί της διοργάνωσης.

Πορεία Υπερηφάνειας;

Το ΣΥΔ καλεί το Athens Pride να απαντήσει σε όλα αυτά που καταγγέλθηκαν και να δώσει σαφείς εξηγήσεις για την όλη διοργάνωση και να αποδοθούν οι ευθύνες που αναλογούν στους υπεύθυνους της Οργανωτικής Επιτροπής καθώς και να ενημερώσει για τα μέτρα και την διαδικασία που ακολούθησαν σχετικά με την φασιστική και τρανσφοβική επίθεση.

Το ΣΥΔ ενημερώνει πως βάσει της απόφασης της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου, θα φέρει ως θέμα στην επόμενη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου, την συμμετοχή του ΣΥΔ στο επόμενο Athens Pride.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΙΕΜΦΥΛΙΚΩΝ

Βίκτωρος Ουγκώ 15, 10437, Αθήνα
Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής & Ενδυνάμωσης Τρανς Προσώπων: Ευαγγελιστρίας 6, Καλλιθέα Αθήνα, 17671

Τηλ. 210.9210 697 & 698 753 9741

Ώρες γραφείου για το κοινό: Τρίτη και Πέμπτη   –  12.00-20.00

http://tgender.grhttp://www.transgender-association.gr/

syd.secretary@gmail.com – transgender.support.association@gmail.com

Σύνδεσμοι – Παραπομπές:

[1] ΣΥΔ Δελτίο Τύπου 16.06.2012: https://transgendersupportassociation.wordpress.com/2012/06/16/athens-pride-2012/

[2] ΣΥΔ Δελτίο Τύπου 28.01.2015: https://transgendersupportassociation.wordpress.com/2015/01/28/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%B8%CE%AD%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%85%CE%B4-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-athens-pride/

[3] ΣΥΔ Δελτίο Τύπου 06.022015: https://transgendersupportassociation.wordpress.com/2015/02/06/%CE%B7-%CE%B8%CE%AD%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%85%CE%B4-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CF%80%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-athens-pride/

[4] ΣΥΔ Συνεντεύξεις με LGBTQI+ Οργανώσεις – Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών: https://www.youtube.com/watch?v=aDrDYUGWeqY

[5] EU for Athens Pride 2020 – Συζήτηση: https://www.youtube.com/watch?v=3Wz1PEFGFMM

[6] ΣΥΔ Δελτίο Τύπου 16.06.2022: http://tgender.gr/anakoinosi-to-syd-sto-festival-loatk/

[7] Η ΕΛ.ΑΣ. στο Pride: Χημικά και… «επιπλήξεις» σε ακροδεξιούς τραμπούκους: https://www.efsyn.gr/ellada/dikaiomata/393305_i-elas-sto-pride-himika-kai-epiplixeis-se-akrodexioys-trampoykoys

[8] Ανακοίνωση Athens Pride: https://athenspride.eu/anakoinosi-athens-pride/