Αθήνα, 4 Νοεμβρίου 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: «Μία ιδιαίτερα σημαντική νίκη για τη τρανς κοινότητα: Η πρώτη καταδίκη για δημόσια υποκίνηση σε βία ή μίσος για λόγους ταυτότητας φύλου».

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.), μη κυβερνητική οργάνωση εθελοντικού χαρακτήρα για την προαγωγή των δικαιωμάτων και ελευθεριών των τρανς, φυλοδιαφορετικών, και γενικότερα ΛΟΑΤΚΙ προσώπων, καθώς και των προσώπων που εργάζονται στο σεξ, με το παρόν δελτίο τύπου εκφράζει την απόλυτη ικανοποίησή του για τη πρώτη καταδίκη καθ’ εφαρμογήν του Ν.927/1979 όπως τροποποιήθηκε από τον Ν.4285/2014, για δημόσια υποκίνηση σε βία, μίσος ή διακρίσεις για λόγους ταυτότητας φύλου.

Συγκεκριμένα στις 3 Οκτωβρίου 2017, λίγες ημέρες προτού ψηφιστεί η νομοθεσία για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου (ν. 4491/2017) και ενώ ο νόμος συζητείτο στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και είχε λάβει ιδιαίτερη δημοσιότητα, παλαίμαχος αθλητής, ανάρτησε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης (facebook) το ακόλουθο κείμενο:

«Εύχομαι οι πρώτες αλλαγές φύλου να γίνουν στα παιδιά αυτών που ψήφισαν αυτό το αίσχος. Να δω με τι καμάρι θα κυκλοφορήσουν.
ΥΓ Νομιμοποιείστε και τους παιδόφιλους να ολοκληρώσετε τα εγκλήματα».

Με αυτήν του τη δήλωση, πέραν της λανθασμένης ορολογίας («αλλαγή φύλου») που είναι εξόχως κακοποιητική αυτή καθ’ αυτή, «εύχεται» (υπόρρητα εν είδη κατάρας) να συμβεί κάτι (κακό κατά την άποψή του) σε παιδιά άλλων (δεν εκφέρει δηλαδή κάποια άποψη – αξιολογική κρίση) με βάση συγκεκριμένο χαρακτηριστικό (τη ταυτότητα φύλου τους), παραλλήλως όμως εξομοιώνει τη κατάσταση των διεμφυλικών / τρανς προσώπων με ένα βαρύ ποινικό αδίκημα τη παιδοφιλία, ενώ αναφέρεται σε «εγκλήματα».

Ακολούθως, η αείμνηστη Πρόεδρος του ΣΥΔ, Μαρίνα Γαλανού, φέροντας το φορτίο και την ευθύνη της εκπροσώπησης της κοινότητας των διεμφυλικών προσώπων, αλλά και με την ιδιότητα της Εμπειρογνώμονος του Συμβουλίου της Ευρώπης σε θέματα ταυτότητας φύλου, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Μαρίνα υπήρξε και μέλος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για τη κατάρτιση του επίμαχου Σχεδίου Νόμου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, ανακοίνωσε πως θα προβεί σε μήνυση κατά του παλαίμαχου αθλητή με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο.

Εντός ολίγων λεπτών και για χρονικό διάστημα αρκετών ημερών, η Μαρίνα, ελάμβανε αγοραία υβριστικά, μα κυρίως απειλητικά μηνύματα για τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή της από ακολούθους – οπαδούς του παλαίμαχου αθλητή που κάποιοι εξ αυτών μάλιστα το δήλωναν στα υβριστικά και απειλητικά τους μηνύματα, γεγονός που τέκμαιρε την απόλυτη σύνδεση των δηλώσεων του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή που ως δημόσιο πρόσωπο είχε ιδιαίτερη αναγνώριση ακόμη και σήμερα λόγω της προβολής του ως αθλητής από το Euro 2004 και εντεύθεν, με υποκίνηση και διέγερση τρίτων προσώπων (οπαδών του καθ’ ακρίβεια) σε απειλητικές πράξεις, τόσο κατά της Προέδρου μας, Μαρίνας Γαλανού, όσο και κατά των διεμφυλικών / τρανς προσώπων.

Ακόμη, η Μαρίνα το ίδιο χρονικό διάστημα λάμβανε απειλητικά τηλεφωνήματα στο κινητό της (που ήταν δημοσίως γνωστό, άρα προσβάσιμο σε όλους), καθώς και στο σταθερό τηλέφωνο του Σωματείου μας. Να σημειώσουμε πως, ναι μεν μπορεί σε πολλές περιστάσεις στο παρελθόν να υπήρχαν αρνητικές αντιδράσεις από κάποιους, ωστόσο ήταν η πρώτη φορά που υπήρξε τόσο έντονα τοξικό κλίμα που έφτασε έως τις απειλές κατά της σωματικής ακεραιότητας και της ζωής, τόσο της αείμνηστης Προέδρου μας, όσο και κατά των διεμφυλικών / τρανς προσώπων, δηλαδή με βάση τη ταυτότητα φύλου τους, γεγονός που τυποποιούσε πλέον τον ορισμό του ν. 927/1979, για υποκίνηση ή διέγερση με δημόσιο τρόπο σε διακρίσεις, μίσος ή βία με χαρακτηριστικό τη ταυτότητα φύλου που καθ’ αποτέλεσμα απειλούσε τη ζωή τους.

Ακολούθως και με βάση όλα τα παραπάνω, η αείμνηστη Πρόεδρός μας, κατέθεσε μήνυση στο Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της ΕΛ.ΑΣ., τόσο κατά του παλαίμαχου αθλητή που κατά φανερό τρόπο προέβη σε διέγερση σε βία που πράγματι προσωποποιήθηκε από τους οπαδούς του, όσο και κατά όσων την εξύβρισαν με χυδαίο και απειλητικό τρόπο. Η μήνυση κατατέθηκε με βάση το Άρθρο 1 του ν.927/1979 όπως τροποποιήθηκε το 2014 και κατά των λοιπών δραστών για εξύβριση με τρανσφοβικά χαρακτηριστικά (Άρθρο 82Α & 361ΠΚ).

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να επισημάνουμε ότι πέραν όλων αυτών, οι δηλώσεις του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή είχαν βρει ευρεία απήχηση: συγκεκριμένα, είχαν ξεσηκώσει τρανσφοβικό κύμα που έφτασε έως να επηρεάσει μέχρι και την ψήφιση του σχετικού άρθρου που αφορούσε την ταυτότητα φύλου των ανηλίκων με αποτέλεσμα τελικά η Βουλή να προσθέσει με τροπολογία περιορισμούς που δεν συνάδουν με την αρχή του αυτοπροσδιορισμού και συγκεκριμένα, ενώ πριν δεν υπήρχε σχετική νομοθετική διάταξη, ο νομοθέτης υπό την πίεση αυτού του άκρατου λαϊκισμού να απαγορεύσει τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου σε άτομα κάτω των 15 ετών και να επιβάλλει για τα άτομα 15 – 17 ετών την υποχρεωτική εξέταση τους από διεπιστημονική επιτροπή των υπουργείων Υγείας και Δικαιοσύνης για να τους επιτραπεί να προχωρήσουν στη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, γεγονός που δε συνάδει με τα πρότυπα του Συμβουλίου της Ευρώπης αλλά και όλων των διεθνών οργανισμών για τη προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δηλαδή τυποποιήθηκε πέραν των προτροπών σε βία ή μίσος και αυτή που αφορά της διακρίσεις σε βάρος των διεμφυλικών / τρανς προσώπων με βάση τη ταυτότητα φύλου τους.

Η έγκληση της Μαρίνας Γαλανού, προχώρησε και λίγους μήνες προτού φύγει από κοντά μας έλαβε τη κλήτευση από το δικαστήριο για να πραγματοποιηθεί η δίκη του και (δυστυχώς μόνο) κατά ενός μόνο που την εξύβρισε με χυδαίο τρόπο.

Μετά από δύο αναβολές, η δίκη πραγματοποιήθηκε, χτες, 3 Νοεμβρίου 2022, στο Η’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, που μετά την εξέταση τριών μαρτύρων κατηγορίας που η Μαρίνα είχε θέσει (την νυν Πρόεδρο του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών και συνεργάτιδα της Μαρίνας, Άννα Απέργη Κωνσταντινίδη, την Πάρβη Πάλμου, Ψυχοθεραπεύτρια του ΣΥΔ, και τον σύζυγό της Θάνο Βέσση), το δικαστήριο αποδέχτηκε καθ’ ολοκληρίαν τα επιχειρήματα της μηνύτριας, κατά του πρώτου για δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους λόγω ταυτότητας φύλου των θυμάτων (άρθρο 1 Ν.927/1979) και του δεύτερου για εξύβριση με τρανσφοβικά χαρακτηριστικά (άρθρο 82Α και 361 ΠΚ), και καταδίκασε τον πρώτο κατηγορούμενο σε δέκα (10) μήνες φυλάκιση, αναγνωρίζοντάς του μόνο το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, καθώς και τον έτερο που εξύβρισε τη Μαρίνα σε επτά (7) μήνες φυλάκιση με αναστολή. Οι κατηγορούμενοι έχουν δικαίωμα να ασκήσουν έφεση.

Την υπόθεση ανέλαβε εξαρχής ο δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, συνεργάτης της Μαρίνας, νομικός σύμβουλος του ΣΥΔ, αλλά και διατελών δίπλα της αναπληρωτής της στην Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), Βασίλης Σωτηρόπουλος, και την έφερε σε πέρας με πραγματικά υποδειγματικό τρόπο. Τον ευχαριστούμε από καρδιάς, τόσο για την απόφαση αυτήν, όσο και για την όλη εξαιρετική συνεργασία που έχουμε μαζί του.

Η απόφαση αυτή πέραν του ιδιαίτερα συγκινησιακού φορτίου που έχει για εμάς καθώς την μήνυση είχε υποβάλει η αείμνηστη Πρόεδρός μας που αποτελεί συνεχή έμπνευση, είναι μία ιδιαίτερα σημαντική νίκη της κοινότητάς μας, καθώς είναι η πρώτη καταδικαστική απόφαση για δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους (σε πρώτο βαθμό) λόγω ταυτότητας φύλου, ενώ παράλληλα επιβεβαιώνει την εφαρμογή του Άρθρου 82Α του Ποινικού Κώδικα που είχε εφαρμοστεί σε άλλη περίσταση (Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χαλκίδας).

Θα ακολουθήσει αίτηση για δίκαιη ικανοποίηση λόγω υπέρβασης της εύλογης διάρκειας της δίκης καθώς από την υποβολή της μήνυσης μέχρι την έκδοση πρωτόδικης απόφασης παρήλθε χρονικό διάστημα άνω των πέντε (5) ετών.

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) δηλώνει την απόλυτη ικανοποίησή του και παράλληλα θα συνεχίσει στο δρόμο που χάραξε η Μαρίνα, τόσο για τη καταπολέμηση κάθε μορφής μισαλλοδοξίας, ρατσισμού και υποκίνησης σε διακρίσεις, μίσος ή βία, όσο για τη πλήρη κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών των ΛΟΑΤΚΙ+ και ιδιαίτερα των τρανς προσώπων σε κάθε τομέα της δημόσιας και ιδιωτικής σφαίρας.

………

ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΝΗ
Σύμφωνα με το υπηρεσιακό απόσπασμα της δικαστικής απόφασης που λάβαμε από το δικαστήριο, η ποινή που επιβλήθηκε πρωτοδίκως στην υπόθεση αυτή είναι 10 μήνες φυλάκιση με αναστολή, πάντοτε με την αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου, όπως αναφέραμε και στην αρχική ανακοίνωσή μας.
Πάντως, το άρθρο 1 του ν.927/1979 που για πρώτη φορά εφαρμόστηκε ως προς την ταυτότητα φύλου σε αυτή την υπόθεση, ορίζει πλαίσιο ποινής 3 μήνες έως 3 χρόνια, σωρευτικά με χρηματική ποινή από 5.000-.20.000€.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΙΕΜΦΥΛΙΚΩΝ

Ευαγγελιστρίας 6, Καλλιθέα Αθήνα, 17671

Τηλ. 210.9210 697 & 698 753 9741

Ώρες γραφείου για το κοινό: Δευτέρα έως Παρασκευή   –  11.00-16.00

http://tgender.grhttp://www.transgender-association.gr/

syd.secretary@gmail.com – transgender.support.association@gmail.com