Αθήνα, 4 Δεκεμβρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: «Κλιμακούμενη ρατσιστική και τρανσφοβική συπεριφορά κατά τρανς μαθήτριας και της καθηγήτριας που την υπoστήριξε».

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.), με το παρόν δελτίο τύπου, καταγγέλλει την συνεχιζόμενη και κλιμακούμενη εχθρική, ρατσιστική και τρανσφοβική συμπεριφορά της διεύθυνσης του σχολείου κατά της τρανς μαθήτριας που φοιτά σε νυκτερινό σχολείο των Αθηνών, αλλά και κατά της καθηγήτριας που την υπoστήριξε.

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών μαζί με την ομάδα «Ομοφοβία στην Εκπαίδευση», είχε καταγγείλει δημόσια την ακραία ρατσιστική συμπεριφορά της διεύθυνσης του σχολείου από τον Δεκέμβριο του 2012 (μπορείτε να δείτε εδώ λεπτομέρειες: https://transgendersupportassociation.wordpress.com/2012/12/03/%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%AF%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CE%BA%CF%86%CE%BF%CE%B2%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D-%CE%BA/), ενώ ταυτόχρονα είχε γίνει αρμοδίως προσφυγή προς τον Συνήγορο του Πολίτη, που στο πόρισμά του είχε δώσει θετικές κατευθυντήριες γραμμές για τη διευθέτηση του θέματος (δείτε περισσότερα εδώ: https://transgendersupportassociation.wordpress.com/2013/10/22/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%B4%CE%B5%CE%BB%CF%84%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B8%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CF%80%CF%81%CE%BF/).

Ωστόσο, παρ’ ότι η τρανς μαθήτρια τελείωσε το νυκτερινό γυμνάσιο και ενεγράφη στο νυκτερινό λύκειο, δεν λήφθηκαν καθόλου υπόψη οι κατευθυντήριες γραμμές του ΣτΠ, αντίθετα η συμπεριφορά τρανσφοβικής διάκρισης της διεύθυνσης του σχολείου, συνεχίζεται και κλιμακούται. Συγκεκριμένα, η μαθήτρια συνεχίζει να δέχεται διακρίσεις λόγω της ταυτότητας φύλου της, τρανσφοβικές παρενοχλήσεις και μπούλινγκ, ενώ θυματοποιείται επιπλέον από τον λυκειάρχη του σχολείου, που την καλεί να «απολογηθεί», δίχως να της γνωρίζονται «παραπτώματα». Παράλληλα, η μοναδική καθηγήτρια που στάθηκε στο πλευρό της, πέρασε από ΕΔΕ και τέθηκε σε αργία, μέσω ΕΔΕ, η οποία γίνεται δίχως καμμία δεοντολογία και αντικειμενικότητα.

Στο πλευρό της καθηγήτριας που βρίσκεται σε δίωξη, απλά γιατί υπoστήριξε την τρανς μαθήτρια στις ακραίες τρανσφοβικές διακρίσεις που υπέστη, βρίσκεται το ΔΣ της Β΄ΕΛΜΕ Αθήνας, που σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει:

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Το ΔΣ της Β΄ΕΛΜΕ Αθήνας, εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεση του στη βιομηχανία διώξεων του ΥΠΕΠΘ, που θέτει σε αργία συναδέλφους για ασήμαντες αφορμές, χωρίς να τηρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις και το τεκμήριο της αθωότητας.
Θύμα αυτών των διώξεων είναι και η σ. Ανδρουλάκη Ευδοκία, εκπαιδευτικός στο 2ο Εσπ. Γυμνάσιο Αθήνας, που τέθηκε σε αργία από το Υπουργείο, χωρίς να εκδικασθεί η υπόθεση της από το Πειθαρχικό Συμβούλιο και μάλιστα λίγο πριν τη συνταξιοδότηση της. Η συγκεκριμένη μάλιστα συνάδελφος έχει επιδείξει ιδιαίτερη ευαισθησία απέναντι σε φαινόμενα κοινωνικού ρατσισμού στο χώρο του σχολείου της.
Απαιτούμε να σταματήσουν οι διώξεις αυτές, που στόχο έχουν την τρομοκράτηση και τον πειθαναγκασμό των εκπαιδευτικών, ενώ βλάπτουν σοβαρά την δημόσια εκπαίδευση και την δημοκρατία στα σχολεία.
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Μαλαγάρης Θοδωρής Γανιάρη Ιφιγένεια

Επιπλέον θα πρέπει να επισημανθεί ότι σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα που ήταν γνωστή η καταγγελία για το θέμα της τρανς μαθήτριας που είχε θύμα την καθηγήτρια που την υπεστήριξε, το Υπουργείο Παιδείας, έδειξε χαρακτηριστική εγκληματική αδιαφορία. Ακόμη όταν ζητήθηκε και προγραμματίστηκε συνάντηση εκπροσώπων λοατ οργανώσεων με το Παρατηρητήριο κατά της Σχολικής Βίας, η εκπρόσωπος του Παρατηρητηρίου αρνήθηκε να κάνει τη συνάντηση όταν έμαθε ότι ανάμεσά τους ήταν τρανς γυναίκα (δείτε περισσότερα εδώ: https://transgendersupportassociation.files.wordpress.com/2013/03/ceb4-cf84-13-3-2013-cf80ceb1cf81ceb1cf84ceb7cf81ceb7cf84ceb7cf81ceb9cebf3.pdf). Τέλος, σε σχετική ερώτηση που τέθηκε από ομάδα βουλευτών ποτέ δεν δόθηκε απάντηση (μπορείτε να δείτε την ερώτηση εδώ: https://transgendersupportassociation.wordpress.com/2013/05/09/%CE%B5%CF%80%CE%B5%CF%81%CF%89%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B9%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BF%CE%BC/).

Παρότι, δε, ζητούνταν από πληθώρα Βουλευτών να διερευνηθεί και να τιμωρηθεί η τρανσφοβική και παραβιάζουσα τα ανθρώπινα δικαιώματα (όπως είχε εγγράφως πιθανολογήσει και η Συνήγορος του Πολίτη κ. Καλλιόπη Σπανού) της πλειοψηφίας των καθηγητών στο εν λόγω σχολείο, αντ’ αυτού, τέθηκε σε αργία και κινδυνεύει λίγους μήνες πριν τη συνταξιοδότησή της η μοναδική καθηγήτρια που ήταν σε ευθυγράμμιση με το Κράτος Δικαίου. Καταδικάζουμε κατηγορηματικά αυτήν την εξέλιξη και σημειώνουμε ότι η επίσημη αυτή στάση της Πολιτείας θυματοποιεί περαιτέρω την τρανς μαθήτρια και επιχειρεί να λειτουργήσει ως φόβητρο σε οποιονδήποτε υποστηρίξει με θάρρος το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Οπλίζει» δε όσους ενθάρρυναν ή και εκτέλεσαν την απόπειρα δολοφονίας της τρανς μαθήτριας, εκ των οποίων κανείς δεν τιμωρήθηκε, με τον κατάλληλο τρόπο, ώστε αν δεν αποδοθεί δικαιοσύνη, να ολοκληρώσουν το αποτρόπαιο έργο τους.

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), καταγγέλλει με ισχυρό τρόπο, τόσο την διεύθυνση του 2ου Εσπ. Γυμνασίου και Λυκείου Αθήνας και συγκεκριμένα του λυκειάρχη του σχολείου, ο οποίος έχει μεγάλες ευθύνες και είναι ακατάλληλος να βρίσκεται στη θέση αυτή, όσο και τις παράνομες διώξεις που υφίσταται η καθηγήτρια που υπερασπίστηκε τα ανθρώπινα δικαιώματα της μαθήτριας, κάνοντας υπεύθυνα την δουλειά της ως εκπαιδευτικός.

Δηλώνουμε ότι θα υποστηρίξουμε νομικά τόσο την μαθήτρια, όσο και την καθηγήτρια που υφίστανται παράνομες διώξεις και καταστρατηγούνται βασικά ανθρώπινα δικαιώματά τους. Η υπόθεση έχει ανατεθεί στη δικηγόρο Αθηνών και Πρόεδρο της Ελληνικής Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – «Πλειάδες», Ηλέκτρα Λήδα Κούτρα, καθώς έχουν διαπραχθεί σοβαρά ποινικά αδικήματα και κακουργήματα για τα οποία πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Καλούμε ταυτόχρονα το Υπουργείο Παιδείας:

Α) Να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για την πειθαρχική δίωξη της διεύθυνσης του 2ου Εσπ. Λύκειο Αθήνας, και την αποκατάσταση της σχολικής ηρεμίας στο εν λόγω σχολείο, ώστε η τρανς μαθήτρια να συνεχίσει απερίσπαστη τις σπουδές της.

Β) Να παύσει κάθε είδους δίωξη κατά της καθηγήτριας που, ως θα όφειλαν και οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί του σχολείου, υποστήριξε την μαθήτρια.

Γ) Να εκδώσει άμεσα εγκύκλιο προς όλα τα σχολεία για την καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων για λόγους ταυτότητας φύλου και να ακολουθήσει με συνέπεια τις κατευθυντήριες γραμμές του Συνηγόρου του Πολίτη.

Εφιστούμε την προσοχή προς το Υπουργείο Παιδείας, και καθιστούμε υπεύθυνη την ηγεσία του, καθώς αν η ακραία συμπεριφορά κατά της τρανς μαθήτριας και των υπερασπιστών της συνεχιστεί, έχουμε σοβαρές ανησυχίες για την σωματική και ψυχική της ακεραιότητα.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΙΕΜΦΥΛΙΚΩΝ (Σ.Υ.Δ.)

http://www.transgender-association.gr/

transgender.support.association@gmail.com