Αθήνα, 4 Ιουνίου 2018
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: «Καταγγελία απαξιωτικής και εξευτελιστικής συμπεριφορά σε Ειρηνοδικείο για την εφαρμογή της νομοθεσίας για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου».
Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), μη κυβερνητική οργάνωση εθελοντικού χαρακτήρα για τα δικαιώματα της τρανς κοινότητας με το παρόν δελτίο τύπου, σε συνέχεια και παλαιότερης ανακοίνωσης μας για παραβίαση διατάξεων του ν. 4491/2017 για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου από Ειρηνοδικείο, καταγγέλλει δημόσια περιστατικό που αναδεικνύει τόσο την απαξιωτική και εξευτελιστική συμπεριφορά που υφίστανται οι τρανς άνθρωποι όσο και την αποτυχία της δικαστικής εφαρμογής της νομοθεσίας για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.
Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 1 Ιουνίου, η Πρόεδρος του ΣΥΔ, Μαρίνα Γαλανού, επισκέφτηκε το Ειρηνοδικείο Αθηνών μαζί με τον δικηγόρο Βασίλη Σωτηρόπουλο και την διευθύντρια γραφείου του ΣΥΔ, Άννα Απέργη, για να καταθέσει αίτημα για την μεταβολή των εγγράφων της καθ’ εφαρμογήν της νομοθεσίας για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.
Απευθυνόμενοι προς την Ειρηνοδίκη Υπηρεσίας, δέχτηκαν έντονα απαξιωτική, προσβλητική και επιθετική συμπεριφορά, τόσο η αιτούσα, όσο και ο δικηγόρος της. Η Ειρηνοδίκης Υπηρεσίας παρ’ ότι όπως δήλωσε γνωρίζει τη νομοθεσία, εξακολουθούσε να μιλάει για «αλλαγή φύλου», ζητούσε να της απευθύνονταν στην καθαρεύουσα, μιλούσε υποτιμητικά, ενώ άξιο να σημειωθεί είναι ότι ήταν ακραία απαξιωτική και προς τον δικηγόρο ενώπιον της πελάτου του, καθώς επίσης έδειξε να τους αγνοεί με δεικτικό τρόπο όταν κάλεσε άλλη δικηγόρο να εισέλθει στο γραφείο της όσο θα έπρεπε να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της .
Μετά την ακραία απαξιωτική και επιθετική συμπεριφορά της Ειρηνοδίκου Υπηρεσίας, η Πρόεδρος του ΣΥΔ και ο δικηγόρος της, εγκατέλειψαν το γραφείο της και εν συνεχεία ζήτησαν ακρόαση από τον Πρόεδρο Διοίκησης του Δικαστηρίου όπου του εξέθεσαν την ιταμή και απαξιωτική συμπεριφορά της Ειρηνοδίκου Υπηρεσίας καθώς και το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι τρανς άνθρωποι και οι εξουσιοδοτημένοι δικηγόροι τους στην εφαρμογή της διαδικασίας της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου, ιδίως ως προς την μυστικότητα και την άρνηση δικαστών να δικάζουν τις υποθέσεις στη σειρά τους και σε «ιδιαίτερο γραφείο» όπως αναφέρει ο νόμος. Η συζήτηση κράτησε πάνω από μία ώρα και θα αποτυπωθεί σε προτάσεις με Υπόμνημα που θα κατατεθεί προς την ολομέλεια του Δικαστηρίου, ενώ το περιστατικό θα καταγγελθεί επισήμως προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Σημειώνουμε ότι αυτό το περιστατικό έρχεται σε συνέχεια επανειλημμένων παραβιάσεων της διάταξης του ν. 4491/2017 που αναφέρει με απόλυτη σαφήνεια ότι η δικαστική διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας σύμφωνα με το Άρθρο 782 ΚΠολΔ γίνεται σε ιδιαίτερο γραφείο, καθώς και άρνησης δικαστών να δικάζουν τις υποθέσεις στην αναρτημένη σειρά του πινακίου συμπεριφερόμενοι στους τρανς ανθρώπους και τους εξουσιοδοτημένους δικηγόρους τους ως πολίτες β’ κατηγορίας[1], ενώ όλα τα παραπάνω δεικνύουν την αναγκαιότητα το Υπουργείο Δικαιοσύνης να αναλάβει την πρωτοβουλία εγκυκλίου που θα διευκρινίζει ότι όλα τα Ειρηνοδικεία της χώρας θα πρέπει να δικάζουν τις υποθέσεις νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου, μόνο σε ιδιαίτερο γραφείο, να τηρούν με ακρίβεια τις διατάξεις του νόμου, και, να τηρούν αυστηρά την σειρά εκδίκασης που καταγράφεται στο πινάκιο.
Περαιτέρω, από όλα τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί, αναδεικνύεται η αποτυχία της δικαστικής εφαρμογής του ν. 4491/2017, καθώς η δικαστική διαδικασία είναι χρονοβόρα (σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά το ένα έτος), είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα καθώς μόνο τα δικαστικά έξοδα χωρίς αμοιβή δικηγόρου φτάνουν και σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 420,00 και συνεπώς η πρόσβαση στη διαδικασία δεν είναι ισότιμη για όλα τα πρόσωπα αφού αποκλείονται οι τρανς άνθρωποι που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία και λόγω πάγιων αποκλεισμών από τον χώρο της εργασίας αδυνατούν να ανταποκριθούν στο κόστος, ενώ δεν είναι με βάση τον αυτοπροσδιορισμό αφού τα πρόσωπα ετεροπροσδιορίζονται από την έδρα, και, συνεπώς δεν ανταποκρίνεται στα πρότυπα του Συμβουλίου της Ευρώπης[2] ώστε η διαδικασία να είναι γρήγορη, προσβάσιμη σε όλους ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης , με βάση τον αυτοπροσδιορισμό και με σεβασμό προς τους τρανς ανθρώπους.
Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, με ευθύνη για την τήρηση κράτους δικαίου για όλα τα πρόσωπα πρόσφατα εξέδωσε αναλυτικό τρίπτυχο φυλλάδιο για την ορθή εφαρμογή του ν. 4491/2017[3] και θα συνεχίσει να εργάζεται ώστε η διαδικασία για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου να εξορθολογιστεί ώστε να ανταποκρίνεται στα Ευρωπαϊκά πρότυπα που επιτάσσουν εξωδικαστική διαδικασία, καθώς και την άρση όλων των διακρίσεων που αντιμετωπίζουν οι τρανς και φυλοδιαφορετικοί άνθρωποι.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΙΕΜΦΥΛΙΚΩΝ (Σ.Υ.Δ.)
Συγγρού 29, 1ος όροφος, Αθήνα, ΤΚ 11743
Τηλ. 210.9210697
Ώρες λειτουργίας γραφείου:
Δευτέρα –Παρασκευή 09.00-14.00 & 17.00-20.00.
http://www.transgender-association.gr/
transgender.support.association@gmail.com
ΣΥΝΔΕΜΟΙ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ:
[1] Δελτίο Τύπου 26.3.2018: «Καταγγελία παραβίασης διατάξεων του ν. 4491/2017 από Ειρηνοδικείο»: http://tgender.gr/deltio-typou-katangelia-paraviasis-diataxeon-tou-n-4491-2017-apo-irinodikio/
[2] Απόφαση 2048(2015) της Κοινοβουλευτικής Ολομέλειας του Συμβουλίου της Ευρώπης: http://t-zine.gr/psifisma-2048-2015-diakrisis-kata-diemfylikon-stin-evropi/.
[3] Δελτίο Τύπου 11.5.2018: «Τρίπτυχο φυλλάδιο για τη σωστή εφαρμογή της νομοθεσίας για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου»: http://tgender.gr/deltio-typou-triptycho-fylladio-gia-ti-sosti-efarmogi-tis-nomothesias-gia-ti-nomiki-anagnorisi-tis-taftotitas-fylou/
Comments are closed.