Αθήνα, 2 Μαρτίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: «Ερώτηση της βουλευτού κυρίας Η. Διώτη για τα δικαιώματα των διεμφυλικών ατόμων».


Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.), ενημερώνει ότι την Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου κατατέθηκε από την Βουλευτή του Συ.Ριζ.Α., κυρία Ηρώ Διώτη, ερώτηση προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, για τα δικαιώματα των διεμφυλικών ατόμων.

Η ερώτηση τέθηκε μετά από την συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών με την κυρία Διώτη που έγινε την Τρίτη 22.2.2011, όπου αναλύθηκαν εκτενώς τα θέματα της Ατζέντας Διεκδικήσεων του Σ.Υ.Δ.

Παραθέτουμε το κείμενο της Ερώτησης.

28/2/2011, ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς: ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ, ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ, ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ,

ΘΕΜΑ: Για τα δικαιώματα των διεμφυλικών (transgender) ατόμων

Μετά την ψήφιση του Ν. 3304/2005, «Εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού», πρόσφατα ψηφίστηκε από την Βουλή των Ελλήνων ο Νόμος 3896/2010, «για την εφαρμογή των ίσων ευκαιριών και της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών σε θέματα εργασίας και απασχόλησης».

Ο Ν. 3896/2010, παρά την επισήμανσή στο Άρθρο 3, 2β), όπου αναφέρεται ότι: «Διάκριση λόγω φύλου συνιστά, επίσης, οποιαδήποτε λιγότερο ευνοϊκή μεταχείριση προσώπου που συνδέεται με αλλαγή φύλου», αγνοεί μία σημαντική πραγματικότητα, αυτήν του κοινωνικού φύλου.

Σύμφωνα με την διεθνή επιστημονική και ακαδημαϊκή πραγματικότητα, το κοινωνικό φύλο ενός ατόμου (gender), είναι το φύλο με το οποίο κοινωνικοποιείται ένα άτομο, είναι το φύλο το οποίο βιώνει το άτομο στην κοινωνική του συμπεριφορά. Σύμφωνα επίσης με τον Επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, κύριο Thomas Hammarmberg: «Ο όρος «ταυτότητα φύλου» μας προσφέρει την δυνατότητα να καταλάβουμε ότι το φύλο με το οποίο καταγράφεται ένα νήπιο στη γέννησή του ενδέχεται να μην αντιστοιχεί με την κοινωνική έκφραση του φύλου του όταν αυτό μεγαλώνει. Αναφέρεται δηλαδή στην ατομική και εσωτερική εμπειρία του φύλου, η οποία μπορεί να μην βρίσκεται σε ευθεία αντιστοιχία με το φύλο που γεννιέται και εσωκλείει την προσωπική αίσθηση του σώματος και του φύλου». Η έννοια του κοινωνικού φύλου, καλύπτει επομένως όχι μόνο τα άτομα που έχουν κάνει αλλαγή φύλου, όπως αναφέρει ο Νόμος 3896/2010, αλλά όλο το φάσμα των φυλομεταβατικών ατόμων, είτε έχουν κάνει επέμβαση επαναπροσδιορισμού του φύλου τους, είτε όχι. Αναγνωρίζεται μάλιστα από την Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κυρία Vivian Reding, ότι «στην στρατηγική για την ισότητα μεταξύ αντρών και γυναικών είναι απαραίτητη η εισαγωγή της ταυτότητας κοινωνικού φύλου», ενώ ο Επίτροπος Hammarmberg, θεωρεί στην Έκθεσή του με τίτλο: «Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ταυτότητα Φύλου», ότι η κοινότητα των διεμφυλικών/φυλομεταβατικών ατόμων, είναι μία από τις ομάδες που αντιμετωπίζει με τον πιο βάρβαρο τρόπο τις διακρίσεις σε όλο το φάσμα της ιδιωτικής και κοινωνικής τους ζωής, και ιδίως στον χώρο της εργασίας και της απασχόλησης.

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

1. Προτίθενται να αναλάβουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την αναθεώρηση του Νόμου 3896/2010, ώστε να υπάρχει ρητή αναφορά στις διακρίσεις για λόγους κοινωνικού φύλου αλλά και ρητή αναφορά στην αναγνώριση του κοινωνικού φύλου;

2. Στη συνέχεια, θα προβούν σε κάποιες ρυθμίσεις και ποιες, για την δυνατότητα αλλαγής των εγγράφων στα φυλομεταβατικά άτομα, ανεξαρτήτως αν έχουν κάνει ή όχι επέμβαση φύλου, μετά προφανώς από κάποιες πιστοποιήσεις κατά τα πρότυπα του ισπανικού νόμου, που καλύπτει αυτές τις περιπτώσεις;

3. Προτίθεται ο Υπουργός Δικαιοσύνης στο σχέδιο Νόμου για την «Καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του Ποινικού Κώδικα» να συμπεριλάβει ρητά στην παράγραφο 1 του άρθρου 3 και την ταυτότητα κοινωνικού φύλου ώστε να προστατεύονται και τα δικαιώματα των διεμφυλικών ατόμων;
Η ερωτώσα βουλευτής

Ηρώ Διώτη

Η ερώτηση τέθηκε γραπτώς προς τους αρμόδιους Υπουργούς και θα ενημερώσουμε με σχετικό δελτίο τύπου για την απάντησή τους.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΙΕΜΦΥΛΙΚΩΝ (Σ.Υ.Δ.)

http://www.transgender-association.gr/
transgender.support.association@gmail.com

Δελτίο Τύπου 2.3.2011: Ερώτηση της Βουλευτού Η. Διώτη για τα δικαιώματα των διεμφυλικών (pdf)

Σχετική Ανακοίνωση του Συ.Ριζ.Α. (pdf, html)

Σχετικό άρθρο από την Ελευθεροτυπία (πιέστε εδώ)

Syriza requests the recognition of transsexuals (press here)