Αθήνα, 9 Νοεμβρίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: «Επιστολή του ΣΥΔ προς τον Υπουργό Υγείας, σχετικά με την ταυτοποίηση των τρανς προσώπων λόγω των νέων μέτρων ελέγχου»

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.) μη κυβερνητική οργάνωση εθελοντικού χαρακτήρα για την προαγωγή των δικαιωμάτων και ελευθεριών των τρανς, φυλοδιαφορετικών, ίντερσεξ και γενικότερα LGBTI προσώπων, με το παρόν δελτίο τύπου, ενημερώνει σχετικά με επιστολή που απέστειλε προς τον Υπουργό Υγείας, κύριο Πλεύρη, αναφορικά με την ταυτοποίηση των τρανς προσώπων λόγω των νέων μέτρων ελέγχου.

Συγκεκριμένα, χτες, 8 Νοεμβρίου, το ΣΥΔ, απέστειλε επιστολή προς τον κύριο Υπουργό, με σκοπό να του επιστήσουμε την προσοχή ώστε ο έλεγχος των στοιχείων ταυτοποίησης για τα τρανς πρόσωπα που δεν έχουν προλάβει ή βρίσκονται ακόμη στη διαδικασία μεταβολής των νομικών εγγράφων τους σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4491/2017, αφενός μεν να γίνεται δίχως προβλήματα, αφετέρου με σεβασμό στην προσωπικότητα των τρανς προσώπων.

Στην επιστολή επισημαίνουμε ότι:

[…]Ο λόγος, που επικοινωνούμε μαζί σας, είναι ότι επειδή η νομοθεσία αυτή βρίσκεται σε ισχύ ελάχιστα χρόνια, επειδή η διαδικασία μεταβολής των εγγράφων είναι δικαστική και ως εκ τούτου χρονοβόρα, και επιπλέον επειδή πολλά διεμφυλικά / τρανς πρόσωπα λόγω αποκλεισμού τους από τον χώρο της εργασίας δεν έχουν την οικονομική δύναμη ανταπόκρισης στα δικαστικά έξοδα, και, τέλος, επειδή την παρούσα περίοδο λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού, είναι πολλά τα διεμφυλικά / τρανς πρόσωπα που δεν έχουν προλάβει κάνοντας χρήση του νόμου να μεταβάλουν νομικά τα έγγραφά τους ως προς το όνομα και το φύλο στις αστυνομικές τους ταυτότητες, και ενδεχομένως να παρουσιαστούν προβλήματα στην ταυτοποίησή τους εν μέσω των νέων αυτών μέτρων.
Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας, ώστε ιδιαίτερα γι’ αυτά τα διεμφυλικά / τρανς πρόσωπα που δεν έχουν προλάβει να μεταβάλουν στις αστυνομικές ταυτότητες τα στοιχεία τους, θα πρέπει να δειχθεί ιδιαίτερα μέγιστη προσοχή και ευαισθησία, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα είτε στην ταυτοποίηση αυτήν καθ΄αυτήν, πολλώ δε μάλλον σε πιθανά κρούσματα προσβολής προσωπικότητας[…]

Από τον Μάιο του 2018, τέθηκε σε εφαρμογή και στη χώρα μας ο Κανονισμός 2016/679 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και που είναι ευρύτερα γνωστός ως Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων – ΓΚΠΔ (General Data Protection Regulation – GDPR). Σύμφωνα με τον Κανονισμό, όλες οι διαδικασίες, θα πρέπει να σχεδιάζονται έτσι ώστε να συλλέγουν όσο το δυνατό λιγότερα προσωπικά δεδομένα.

Αντιλαμβανόμαστε ότι συνθήκη της πανδημίας που βιώνουμε, το κάνει αυτό ακόμη πιο δύσκολο. Όμως, η Πολιτεία θα πρέπει να δώσει λύσεις έτσι ώστε οι έλεγχοι ταυτοπροσωπίας να επιτευχθούν με όσο το δυνατό λιγότερα προσωπικά δεδομένα, προκειμένου να διαφυλάξει όλους τους συμπολίτες μας, ανάμεσα σε αυτούς και τα τρανς πρόσωπα.

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, από την αρχή της πανδημίας του COVID-19 στη χώρα μας, έχει αναλάβει όλες τις δυνατές πρωτοβουλίες για την υποστήριξη των τρανς, φυλοδιαφορετικών, ίντερσεξ και γενικότερα LGBTI προσώπων, καθώς και των προσώπων που εργάζονται στο σεξ, για την επαρκή τους προστασία.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΙΕΜΦΥΛΙΚΩΝ

Συγγρού 79, 3ος όροφος, Αθήνα, 11745

Τηλ. 210.9210697

Ώρες γραφείου: Δευτέρα έως Παρασκευή   –  09.00-17.00

http://tgender.grhttp://www.transgender-association.gr/

contact@tgender.grtransgender.support.association@gmail.com