Αθήνα, 5 Αυγούστου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: «Δολοφονίες τρανς γυναικών στην Τουρκία και απαράδεκτη συμπεριφορά του διπλωματικού σώματος της Πρεσβείας της Τουρκίας στην Αθήνα.»

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), αναγνωρισμένη οργάνωση για τα δικαιώματα των διεμφυλικών / τρανς ατόμων, καταδικάζει με απερίφραστο τρόπο τις δολοφονίες και επιθέσεις μίσους στην Τουρκία και συμπαρίσταται στην τρανς κοινότητα της Τουρκίας.

Δηλώνουμε τη θλίψη και τον αποτροπιασμό μας, για τις βίαιες επιθέσεις και τις δολοφονίες τρανς γυναικών στην Τουρκία. Όπως έχει γίνει γνωστό, μόνο μέσα στον Ιούλιο του 2013, έχουν καταγραφεί τρεις δολοφονίες τρανς γυναικών, μία αυτοκτονία τρανς γυναίκας, και τουλάχιστον πέντε βίαιες επιθέσεις μίσους κατά τρανς γυναικών.

Μόνο μέσα στους τελευταίους επτά μήνες έχουν καταγραφεί πέντε δολοφονίες μίσους κατά τρανς γυναικών, ενώ η Τουρκία βρίσκεται μέσα στις πρώτες δέκα χώρες στον κόσμο στις βίαιες δολοφονίες και τις επιθέσεις μίσους κατά τρανς ανθρώπων, όπως δείχνουν οι έρευνες. Επιπλέον, η εμπειρία του παρελθόντος αποδεικνύει ότι δεν γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες για την εξιχνίαση των δολοφονιών, ενώ σε ελάχιστες περιπτώσεις οι δολοφόνοι παραδίδονται στη δικαιοσύνη.

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, σε ένδειξη αλληλεγγύης πήρε την πρωτοβουλία να αποστείλει επιστολή προς την Τουρκική Πρεσβεία, που μπορείτε να διαβάσετε (στα αγγλικά) πιέζοντας εδώ.

Πράγματι την Παρασκευή 2.8.2013 το πρωί, μέλος του ΣΥΔ πήγε στην Πρεσβεία της Τουρκίας για να επιδώσει επιστολή. Στην είσοδο ο διπλωματικός υπάλληλος της Πρεσβείας που διάβασε την επιστολή, αρχικά δεν της επέτρεψε να εισέλθει.

Μετά από επιμονή του μέλους μας που ενημέρωσε τηλεφωνικά την Πρόεδρο του ΣΥΔ, Μαρίνα Γαλανού, η οποία επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Πρεσβεία, υποσχέθηκαν ότι θα επιτρέψουν στο μέλος μας να εισέλθει και να επιδώσει την επιστολή. Τελικώς, παρά την υπόσχεση, δεν της επέτρεψαν να μπει, όμως ζήτησαν την επιστολή για να την παραδώσουν στον Πρέσβη. Το μέλος μας ζήτησε αριθμό πρωτοκόλλου που να πιστοποιεί ότι η επιστολή παρελήφθη και ο διπλωματικός υπάλληλος ζήτησε από το μέλος μας να περιμένει πέντε λεπτά στην είσοδο. Μετά από περίπου είκοσι λεπτά επέστρεψε ο διπλωματικός υπάλληλος και επέστρεψε στο μέλος μας την επιστολή, δηλώνοντάς του ότι η επιστολή δεν γίνεται δεκτή. Η όλη συμπεριφορά δε των εκπροσώπων της Πρεσβείας, ήταν υποτιμητική και απαράδεκτη όταν αντιλήφθηκαν αφενός μεν το περιεχόμενο της επιστολής, αφετέρου ότι είχαν απέναντί τους μία τρανς γυναίκα.

Πέρα από την εντελώς αντιδεοντολογική και απαράδεκτη συμπεριφορά, η άρνηση παραλαβής μίας επιστολής από μία αναγνωρισμένη οργάνωση για ένα καθαρά ανθρωπιστικό θέμα από το διπλωματικό σώμα της Πρεσβείας της Τουρκίας στην Αθήνα, δηλώνει τη διάθεση συγκάλυψης εγκλημάτων μίσους κατά μίας μειονότητας που στερείται στοιχειωδών δικαιωμάτων της, αλλά και περιφρόνηση προς κάθε έννοια ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), στέκεται στο πλευρό και στηρίζει την τρανς κοινότητα στην Τουρκία, και διαμαρτύρεται έντονα για την απαράδεκτη στάση του διπλωματικού σώματος της Πρεσβείας της Τουρκίας στην Αθήνα.

Καλεί το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών να αναλάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και να παρέμβει προς την γειτονική μας χώρα και στα διεθνή φόρα, ώστε:

  • Οι αστυνομικές αρχές να ερευνήσουν πλήρως όλες τις δολοφονίες κατά των τρανς γυναικών στην Τουρκία και οι δολοφόνοι να αποδοθούν στη δικαιοσύνη.
  • Να εναρμονίσει η Τουρκία τη νομοθεσία της, ακολουθώντας ψηφίσματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, ψηφίζοντας άμεσα νομοθεσία για τα εγκλήματα μίσους που να συμπεριλαμβάνει και την ταυτότητα φύλου, καθώς και για την προστασία των θυμάτων εγκλημάτων μίσους.
  • Να ελεγχθεί το διπλωματικό σώμα της Τουρκίας για την αντιδεοντολογική και απαράδεκτη συμπεριφορά του, απέναντι σε αναγνωρισμένη από την Ελληνική Πολιτεία οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Τουρκία, ως χώρα του Συμβουλίου της Ευρώπης και ως υποψήφια χώρα-μέλος για την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει υποχρέωση σεβασμού των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμβάσεων που έχει υπογράψει, που επιτάσσουν την προστασία της ζωής, της τιμής και της υπόληψης των τρανς ανθρώπων.

Δηλώνουμε για ακόμη μία φορά την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή μας στην τρανς κοινότητα της Τουρκίας, και είμαστε ολόψυχα στο πλευρό τους.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ)

Ζαν Μωρεάς 17, Κουκάκι, Αθήνα.

http://www.transgender-association.gr/

transgender.support.association@gmail.com