Αθήνα, 14 Νοεμβρίου 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: «Διήμερο Εκδηλώσεων για τη Διεθνή Ημέρα Τρανς* Μνήμης 2022 | Διαδικτυακή Ημερίδα, Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022, Ώρα: 18.00 | Πορεία Μνήμης, Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022, Ώρα: 19.00».

ΣΥΔ: «Διήμερο Εκδηλώσεων για τη Διεθνή Ημέρα Τρανς* Μνήμης 2022 | Διαδικτυακή Ημερίδα, Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022, Ώρα: 18.00 | Πορεία Μνήμης, Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022, Ώρα: 19.00»

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.), μη κυβερνητική οργάνωση εθελοντικού χαρακτήρα για την προαγωγή των δικαιωμάτων και ελευθεριών των τρανς, φυλοδιαφορετικών, και γενικότερα των ΛΟΑΤΚΙ+ προσώπων, καθώς και των προσώπων που εργάζονται στο σεξ, με το παρόν δελτίο τύπου σας προσκαλεί σε διήμερο εκδηλώσεων, αφιερωμένο στη Διεθνή Ημέρα Τρανς* Μνήμης.

Η Διεθνής Ημέρα Τρανς* Μνήμης, πραγματοποιείται για δωδέκατη συνεχή χρονιά και είναι ημέρα μνήμης και τιμής για όσα τρανς πρόσωπα υπήρξαν θύματα τρανφοβικού μίσους, εγκλημάτων και βίας, καθώς και μία ημέρα αφύπνισης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τρανς πρόσωπα στην καθημερινότητά τους. Στη χώρα μας, για πρώτη φορά η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το 2010, έπειτα από πρωτοβουλία της αείμνηστης Προέδρου μας Μαρίνας Γαλανού.

Τη χρονιά που μας πέρασε, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Δολοφονιών Τρανς* Προσώπων, καταγράφηκαν 327 δολοφονίες τρανς και φυλοδιαφορετικών ατόμων σε όλο τον κόσμο, ενώ μαζί με τις αυτοκτονίες καθώς και τους θανάτους που δεν εξιχνιάστηκαν τα αίτια τους, φτάνουν και ξεπερνούν τις 389 καταγραφές.

Οι πιο πάνω αριθμοί είναι ενδεικτικοί, καθώς αποτελούν μόνο τα καταγεγραμμένα περιστατικά, ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο πραγματικός αριθμός ενδεχομένως είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς σε πολλές χώρες είτε τα τρανς και φυλοδιαφορετικά άτομα δεν αναγνωρίζονται με την πραγματική τους ταυτότητα, είτε δεν υπάρχουν καθόλου καταγραφές.

Παράλληλα στη χώρα μας, σταθερά τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με τις καταγραφές του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής βίας, τα ποσοστά ρατσιστικών περιστατικών και διακρίσεων κατά τρανς προσώπων, παραμένουν υψηλά, και αναλογούν περίπου στο 20% των συνολικών καταγεγραμμένων περιστατικών [1], αριθμό δραματικά δυσανάλογο σε σχέση με την μικρή υποομάδα των τρανς και φυλοδιαφορετικών προσώπων.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία, δεικνύουν ότι είναι επιτακτική αναγκαιότητα να γίνουν όλα τα απαραίτητα βήματα, τόσο στο επίπεδο της Πολιτείας, όσο και σε αυτό της κοινωνίας, ώστε να καταπολεμηθεί ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία, ο στιγματισμός αλλά και οι διακρίσεις – που πολλές φορές βρίσκονται κάτω από ένα θεσμικό πλαίσιο-, που αντιμετωπίζει η κοινότητά μας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), από τον Ιούνιο του 2018 εξέδωσε τον νέο ταξινομητικό κατάλογο ICD-11 [2], από τον οποίο έχει αφαιρεθεί κάθε έννοια που ψυχιατρικοποιεί και παθολογικοποιεί την τρανς κατάσταση. Η χώρα μας αυτό ακόμη δεν το έχει ενσωματώσει, με αποτέλεσμα οι τρανς άνθρωποι πέραν του στιγματισμού στον χώρο της υγείας, να υφίστανται διακρίσεις και αποκλεισμούς σε πάρα πολλούς τομείς, όπως της επαγγελματικής κατάρτισης, της εργασίας και της απασχόλησης [3]. Και, πράγματι, η αποψυχιατρικοποίηση της ταυτότητας φύλου μέσω της άμεσης ενσωμάτωσης του νέου ICD, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τη κοινότητά μας στην οποία το ΣΥΔ δίνει και θα δώσει ιδιαίτερο βάρος.

Παράλληλα, εξακολουθούν να παραμένουν οι ελλείψεις και οι περιορισμοί στη νομοθεσία της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου όπως αποδεικνύεται και σε πρόσφατη έρευνα που διενήργησε το ΣΥΔ [4], ενώ παραμένει ελλιπής η αντιρατσιστική νομοθεσία γιατί ο ρατσιστικός λόγος τιμωρείται μόνο όταν συνδέεται με πράξη, με αποτέλεσμα ο ρατσιστικός λόγος να παραμένει ατιμώρητος, ενώ η νομοθεσία της ίσης μεταχείρισης δεν καλύπτει την παιδεία, την υγεία, την κοινωνική ασφάλιση, την πρόνοια, την παροχή υπηρεσιών και αγαθών και τη στέγαση.

Για τη φετινή χρονιά το ΣΥΔ έχει προγραμματίσει διήμερο εκδηλώσεων στην μνήμη των τρανς αδερφών μας που δολοφονήθηκαν με μόνο λόγο την ταυτότητα φύλου τους.

Συγκεκριμένα:

Το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 18.00μμ, θα πραγματοποιηθεί ενόψει της Διεθνούς Ημέρας Τρανς* Μνήμης, διαδικτυακή ημερίδα, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και με την υποστήριξη της Διεθνούς Τρανς Οργάνωσης InternationalTransFund (ITF), ενώ θα προβληθεί σε ζωντανή αναμετάδοση μέσα από την επίσημη σελίδα του ΣΥΔ στο Facebook [5].

Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 19.00μμ, θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη Πορεία Μνήμης με αναμμένα κεριά, με αφετηρία την Πλατεία Ομονοίας και προορισμό τη Βουλή των Ελλήνων (Σύνταγμα).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022 | Ώρα: 18.00μμ
 • Προβολή βίντεο για τη Διεθνή Ημέρα Τρανς* Μνήμης (Say Their Names)
 • Χαιρετισμός/Πρόλογος, Κίμων Μελικέρτης, Γεν. Διευθυντής ΣΥΔ
 • Ομιλία του Δημάρχου του Δήμου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη
 • Χαιρετισμός εκ μέρους της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιας για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας,, Μαρίας Συρεγγέλα
 • Χαιρετισμός εκ μέρους της Καθηγήτριας της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών & Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) , Μαρίας Γαβουνέλη
 • Χαιρετισμός εκ μέρους της Βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη (ΣτΠ), Καλλιόπης Λυκοβαρδή
 • Χαιρετισμός εκ μέρους της Επικεφαλής του Τμήματος Σεξουαλικού Προσανατολισμού & Ταυτότητας Φύλου του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), Ευγενίας Γιακουμοπούλου
 • Κεντρική ομιλία, Άννα Απέργη Κωνσταντινίδη, Πρόεδρος ΣΥΔ

*Συντονισμός: Κίμων Μελικέρτης

Πολιτικό Πάνελ

 • Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού – Νέα Δημοκρατία,
 • Ειρήνη Αγαθοπούλου, Βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία,
 • Νάντια Γιαννακοπούλου, Βουλεύτρια του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής
 • Κρίτων Αρσένης, Βουλευτής του ΜΕΡΑ25

*Το πολιτικό πάνελ θα συντονίσει η δημοσιογράφος Τζίνα Μοσχολιού, ενώ σχολιασμό θα κάνει ο δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και νομικός σύμβουλος του ΣΥΔ, Βασίλης Σωτηρόπουλος.

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022 | Ώρα: 19.00μμ

Ανοιχτό κάλεσμα για την Πορεία Μνήμης 2022

 • Συγκέντρωση στις 19.00μμ, στην Πλατεία Ομονοίας (Σιντριβάνι)
 • Φωταγώγηση σιντριβανιού στα χρώματα της τρανς υπερηφάνειας
 • Άναμμα κεριών στην μνήμη των τρανς συνανθρώπων μας
 • Έναρξη Πορείας Μνήμης προς τη Βουλή, στις 19.30μμ
 • Βουλή των Ελλήνων – Σχηματισμός του αριθμού των τρανς θυμάτων με αναμμένα κεριά – Ενός λεπτού σιγή

* Η πορεία θα πραγματοποιηθεί χωρίς συνθήματα και πανό, με αναμμένα κεριά, σε μνήμη όσων τρανς ανθρώπων υπήρξαν θύματα του τρανσφοβικού μίσους σε όλον τον κόσμο.

*Στην Πορεία Μνήμης, θα υπάρχουν πορτραίτα των τρανς δολοφονημένων συνανθρώπων μας, ζωγραφισμένα από τον σπουδαίο εικαστικό /ζωγράφο Δημήτρη Αστερίου!

Το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Νοεμβρίου, τιμούμε τη μνήμη όσων τρανς συνανθρώπων μας υπήρξαν θύματα ενός ακήρυχτου πολέμου.

Υπό την αιγίδα 

Με την υποστήριξη 

Χορηγοί επικοινωνίας

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΙΕΜΦΥΛΙΚΩΝ

Ευαγγελιστρίας 6, Καλλιθέα Αθήνα, 17671

Τηλ. 210.9210 697 & 698 753 9741

Ώρες γραφείου για το κοινό: Δευτέρα έως Παρασκευή   –  11.00-18.00

http://tgender.grhttp://www.transgender-association.gr/

syd.secretary@gmail.com – transgender.support.association@gmail.com

Σύνδεσμοι – Παραπομπές:

[1] Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας – Ετήσια έκθεση 2021: https://rvrn.org/el/etisia-ekthesi-2021/

[2] ΣΥΔ Δελτίο Τύπου 19.06.2018: http://tgender.gr/deltio-typoy-o-pagkosmios-organismos-ygeias-afairei-tis-ennoies-poy-schetizontai-me-tis-trans-taytotites-apo-ton-katalogo-ton-psychikon-diatarachon/

[3] ΣΥΔ Δελτίο Τύπου 13.10.2022: http://tgender.gr/deltio-typoy-i-apofasi-toy-synigoroy/

[4] Βλέπε βιβλίο με τίτλο: «Εργασία στο σεξ – ορισμοί | νομικό πλαίσιο & σχολιασμός | στοχευμένη έρευνα σε τρανς πρόσωπα | θέσεις & προτάσεις», Μαρίνα Γαλανού, εκδ. Πολύχρωμος Πλανήτης, 2022.

[5] Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών: https://www.facebook.com/GreekTransgenderSupportAssociation