Αθήνα, 18 Νοεμβρίου 2024
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: «Διεθνής Ημέρα Τρανς* Μνήμης 2024 |Η πολιτεία να ενσωματώσει τον ICD-11 του Π.Ο.Υ. και να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ρητορική μίσους | Πορεία Μνήμης, Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024, Ώρα: 18.30»
Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.), μη κυβερνητική οργάνωση εθελοντικού χαρακτήρα για την προαγωγή των δικαιωμάτων και ελευθεριών των τρανς, φυλοδιαφορετικών, και γενικότερα των ΛΟΑΤΚΙ+ προσώπων, καθώς και των προσώπων που εργάζονται στο σεξ, με το παρόν δελτίο τύπου καλεί την Πολιτεία να ενσωματώσει τον ICD-11 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και σας προσκαλεί στη καθιερωμένη Πορεία Μνήμης που διοργανώνεται κάθε χρόνο ενόψει της Διεθνούς Ημέρας Τρανς Μνήμης.
Πορεία Μνήμης
Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024 | Ώρα: 18.30μμ
Πλατεία Κλαυθμώνος
Η Διεθνής Ημέρα Τρανς Μνήμης, πραγματοποιείται για δέκατη τέταρτη συνεχή χρονιά και είναι ημέρα μνήμης και τιμής για όσα τρανς πρόσωπα υπήρξαν θύματα τρανφοβικού μίσους, εγκλημάτων και βίας, καθώς και μία ημέρα αφύπνισης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τρανς πρόσωπα στην καθημερινότητά τους.
Από τον Οκτώβριο 2023 έως και τον Σεπτέμβριο 2024, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Δολοφονιών Τρανς* Προσώπων, καταγράφηκαν 350 δολοφονίες τρανς και φυλοδιαφορετικών ατόμων σε όλο τον κόσμο, ενώ μαζί με τις αυτοκτονίες καθώς και τους θανάτους που δεν εξιχνιάστηκαν τα αίτια τους, φτάνουν και ξεπερνούν τις 419 καταγραφές. Από το 2008, που ξεκίνησε το Παρατηρητήριο να συγκεντρώνει τις καταγραφές αυτές, έχει φτάσει στις 5.040 καταγεγραμμένες δολοφονίες τρανς και φυλοδιαφορετικών προσώπων.
Οι πιο πάνω αριθμοί είναι ενδεικτικοί, καθώς αποτελούν μόνο τα καταγεγραμμένα περιστατικά, ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο πραγματικός αριθμός ενδεχομένως είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς σε πολλές χώρες είτε τα τρανς και φυλοδιαφορετικά άτομα δεν καταγράφονται σύμφωνα με την ταυτότητα φύλου τους, είτε δεν υπάρχουν καθόλου καταγραφές διότι τα τρανς πρόσωπα όχι μόνο δεν αναγνωρίζονται, αλλά διώκονται, βασανίζονται, φυλακίζονται και θανατώνονται με μόνο λόγο την ταυτότητα φύλου τους.
Το 94% των αναφερόμενων δολοφονιών ήταν γυναικοκτονίες, δηλαδή τα θύματα ήταν τρανς γυναίκες ή τρανς άτομα με θηλυκή έκφραση φύλου, με το ένα τρίτο των καταγεγραμμένων θυμάτων να είναι ηλικίας 31 έως 40 ετών και το ένα τέταρτο ηλικίας 19-25 ετών, ενώ υπάρχουν και 15 καταγεγραμμένες δολοφονίες που τα θύματα ήταν κάτω των 18 ετών (σχεδόν το 6% του συνόλου).
Οι εργαζόμενες στο σεξ παραμένουν η πιο στοχευμένη ομάδα από όλα τα γνωστά επαγγέλματα, υπογραμμίζοντας για μια ακόμη φορά την ανάγκη νομοθέτησης για την αναγνώριση της εργασίας στο σεξ και την νομική προστασία των προσώπων που εργάζονται στο σεξ.
Το 93% των καταγεγραμμένων δολοφονιών αφορούσαν τρανς γυναίκες και τρανς άνδρες μαύρου χρώματος, μια αύξηση 14% από πέρυσι, το οποίο υπογραμμίζει και μια αύξηση των εγκλημάτων αυτών και με ρατσιστικό υπόβαθρο.
Σχεδόν το 73% όλων των καταγεγραμμένων δολοφονιών διαπράχθηκαν στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική. Για 17η συνεχή χρονιά, η Βραζιλία προηγείται στην κατάταξη των χωρών, με το 30% των συνολικών δολοφονιών ενώ επίσης καταγράφηκαν οι περισσότερες δολοφονίες και στην Αφρική (9 καταγραφές – υπερδιπλάσιες από τότε που ξεκίνησε το Παρατηρητήριο το 2008) και στις Ηνωμένες Πολιτείες που αυξήθηκαν στις 41 καταγραφές, ενώ πέρυσι είχαν καταγραφεί 31 περιστατικά. Στην Ευρώπη είχαμε μια μείωση των καταγραφών στις 8 καταγραφές από 16 που ήταν πέρυσι.
Σχεδόν οι μισές από τις καταγεγραμμένες δολοφονίες (46%) ήταν πυροβολισμοί. Πάνω από το ένα τέταρτο (34%) των καταγεγραμμένων δολοφονιών έγιναν στο δρόμο, δηλαδή στο δημόσιο χώρο και σχεδόν το ένα τέταρτο (22%) στο σπίτι του ίδιου του θύματος.
Παράλληλα στη χώρα μας, σταθερά τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με τις καταγραφές του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας στην Ετήσια Έκθεση το 2023, τα ποσοστά ρατσιστικών περιστατικών και διακρίσεων κατά τρανς προσώπων, παραμένουν υψηλά, και αναλογούν περίπου στο 50% των συνολικών καταγεγραμμένων περιστατικών προς τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, αριθμό δραματικά δυσανάλογο σε σχέση με την μικρή υποομάδα των τρανς και φυλοδιαφορετικών προσώπων.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), από τον Ιούνιο του 2018 εξέδωσε τον νέο ταξινομητικό κατάλογο ICD-11 , από τον οποίο έχει αφαιρεθεί κάθε έννοια που ψυχιατρικοποιεί και παθολογικοποιεί την τρανς κατάσταση. Η χώρα μας αυτό ακόμη δεν το έχει ενσωματώσει, με αποτέλεσμα οι τρανς άνθρωποι πέραν του στιγματισμού στον χώρο της υγείας, να υφίστανται διακρίσεις και αποκλεισμούς σε πάρα πολλούς τομείς, όπως της επαγγελματικής κατάρτισης, της εργασίας και της απασχόλησης , μια κατάσταση που είναι αντίθετη με την τροποποίηση του Νόμου 5089/2024 όπου στο άρθρο 1 του ν. 4443/2016 (Α’ 232) για την «Εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης στους τομείς της κοινωνικής προστασίας, της εκπαίδευσης και της πρόσβασης στη διάθεση και παροχή αγαθών και υπηρεσιών» όπου αναφέρει πως σκοπός των διατάξεων του Μέρους Α’ είναι η προώθηση της αρχής της ίσης μεταχείρισης και η καταπολέμηση των διακρίσεων στην κοινωνική ασφάλιση, στην υγειονομική περίθαλψη και στις κοινωνικές παροχές . Ανησυχητικό είναι και το φαινόμενο διοργάνωσης εκδηλώσεων που παθολογικοποιούν την ταυτότητα φύλου, κάτι που το ΣΥΔ έχει καταγγείλει και δημόσια, ενώ επίσης προωθείται μια θεωρία από επιστημονικούς φορείς που προσπαθούν να υποτιμήσουν το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού της ταυτότητας φύλου και γενικότερα της έννοιας του «φύλου» κάνοντας λόγο για «επιλογή» ή «αποτελέσματος παιδικού τραύματος».
Επιπλέον, οι αυξανόμενες επιθέσεις κατά των τρανς προσώπων, όπως υπήρξαν στο κέντρο της Αθήνας και στη Καλλιθέα Αττικής όπως και η αύξηση της ρητορικής μίσους από πολιτικά πρόσωπα προς τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα χρησιμοποιώντας της «woke ατζέντα» ως ένα εργαλείο για την αφαίρεση αναγνωρισμένων δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+, καλλιεργούν ένα αντιδημοκρατικό κοινωνικό περιβάλλον για τους ΛΟΑΤΚΙ+ συμπολίτες μας. Γι’ αυτό το λόγο είναι αναγκαίο να τροποποιηθεί και ο Νόμος 4285/2014 (αντιρατσιστικός νόμος), έτσι ώστε να μην ποινικοποιείται μόνο η δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους, αλλά γενικότερα κάθε μορφή ρητορικής μίσους, και επιπλέον να ληφθούν επιπλέον μέτρα όταν αυτός εκπορεύεται από δημόσια και πολιτικά πρόσωπα, χωρίς εξαιρέσεις.
Σημαντικό είναι και η θεσμοθέτηση ενός πλαισίου προστασίας για τους υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την χώρα μας, σύμφωνα με το Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 16ης Μαρτίου 2023 σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων , το οποίο καλεί τα Κράτη Μέλη να ακολουθήσουν τις Κατευθυντήριες Γραμμές, λαμβάνοντας υπόψη τις απειλές, τους κινδύνους και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και οι υπερασπιστές των ΛΟΑΤΚΙ δικαιωμάτων. Οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ακτιβιστικού χώρου είναι εκείνα τα άτομα που στέκονται ασπίδα προστασίας για την δημοκρατία μιας χώρας καθώς παρεμβαίνουν στον πολιτικό και κοινωνικό χώρο όταν νοσεί η κοινωνία και απειλεί τις πιο ευάλωτες ομάδες.
Για την φετινή χρονιά το ΣΥΔ, σας προσκαλεί την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024, ώρα 18.30, στη Πορεία Μνήμης με αφετηρία την Πλατεία Κλαυθμώνος και προορισμό τη Βουλή των Ελλήνων (Σύνταγμα).
Η πορεία θα πραγματοποιηθεί χωρίς συνθήματα και πανό, με αναμμένα κεριά, στη μνήμη όσων τρανς και φυλοδιαφορετικών ανθρώπων υπήρξαν θύματα του τρανσφοβικού μίσους σε όλον τον κόσμο.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΙΕΜΦΥΛΙΚΩΝ
Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής & Ενδυνάμωσης Τρανς Προσώπων: Ευαγγελιστρίας 6, Καλλιθέα Αθήνα, 17671
Τηλ. 210.9210 697