Αθήνα, 16 Νοεμβρίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: «Διαδικτυακή Εκδήλωση για τη Διεθνή Ημέρα Τρανς* Μνήμης 2021 | Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021, Ώρα: 18.00»

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.), σας προσκαλεί την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου, ώρες 18.00 – 20.15, σε διαδικτυακή εκδήλωση αφιερωμένη στην Διεθνή Ημέρα Τρανς* Μνήμης.

Η Διεθνής Ημέρα Τρανς* Μνήμης, πραγματοποιείται για ενδέκατη συνεχή χρονιά και είναι ημέρα μνήμης για όσα τρανς πρόσωπα υπήρξαν θύματα τρανφοβικού μίσους, εγκλημάτων και βίας, καθώς και μία ημέρα αφύπνισης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τρανς πρόσωπα στην καθημερινότητά τους.

Την χρονιά που μας πέρασε, καταγράφηκαν 375 δολοφονίες τρανς και φυλοδιαφορετικών ατόμων σε όλο τον κόσμο. Αυτές ήταν οι καταγεγραμμένες δολοφονίες μίσους, ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο πραγματικός αριθμός ενδεχομένως είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς σε πολλές χώρες είτε τα τρανς και φυλοδιαφορετικά άτομα δεν αναγνωρίζονται με την πραγματική τους ταυτότητα, είτε δεν υπάρχουν καθόλου καταγραφές.

Φέτος η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί κάτω από το πέπλο της τεράστιας απώλειας της Προέδρου μας Μαρίνας Γαλανού. Μίας γυναίκας που στάθηκε φύλακας άγγελος όσων ανθρώπων που για οποιονδήποτε λόγο βρέθηκαν στο περιθώριο, που απειλούνταν η ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, η ίδια τους η υπόστασή.
Μίας γυναίκας που ακόμη και τις τελευταίες ώρες της πριν αφήσει την τελευταία της πνοή αγωνίζονταν για ένα κόσμο πιο καθάριο, πιο δημοκρατικό. Για ένα κόσμο ελεύθερο!

Πρόγραμμα Εκδήλωσης:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021 | Ώρες: 18.00 – 20.15

Προβολή βίντεο για τη Διεθνή Ημέρα Τρανς Μνήμης

– Χαιρετισμός/Πρόλογος, Άννα Απέργη

– Ομιλία εκ μέρους του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, Κίμων Μελικέρτης.

– Χαιρετισμός εκ μέρους της Καθηγήτριας της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών & Προεδρου της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) , Μαρίας Γαβουνέλη,

– Χαιρετισμός εκ μέρους της Επιτροπής για την Εθνική Στρατηγική Ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ+, Αλέξη Πατέλη,

-Χαιρετισμός Ελένης Τσετσέκου, Επικεφαλής του Τμήματος Σεξουαλικού Προσανατολισμού & Ταυτότητας Φύλου του Συμβουλίου της Ευρώπης

Προβολή βίντεο εις μνήμη της Μαρίνας Γαλανού

– Ομιλία εις μνήμη της Μαρίνας Γαλανού από τον Δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω, Μέλος της ΕΕΔΑ & Νομικό Σύμβουλο του ΣΥΔ, Βασίλη Σωτηρόπουλο.

Πολιτικό Πάνελ

Γιώργος Σταμάτης, Γεν. Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας – Νέα Δημοκρατία,

Νάσος Ηλιόπουλος, Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία,

Γιάννης Βήκας, Αν. Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κινήματος Αλλαγής,

Κρίτων Αρσένης, Βουλευτής του ΜΕΡΑ25

*Συντονίζει η δημοσιογράφος Τζίνα Μοσχολιού.

Ανάγνωση Ψηφίσματος για τη Διεθνή Ημέρα Τρανς* Μνήμης

Κλείσιμο εκδήλωσης

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Zoom, ενώ θα προβληθεί σε ζωντανή μετάδοση, μέσα από την σελίδα του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) στο Facebook.

Η διαδικτυακή εκδήλωση για τη Διεθνή Ημέρα Τρανς* Μνήμης, πραγματοποιείται με τη στήριξη του Τμήματος Σεξουαλικού Προσανατολισμού & Ταυτότητας Φύλου του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, τιμούμε τη μνήμη όσων τρανς ανθρώπων υπήρξαν θύματα ενός ακήρυχτου πολέμου.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΙΕΜΦΥΛΙΚΩΝ

Συγγρού 79, 3ος όροφος, Αθήνα, 11745

Τηλ. 210.9210697

Ώρες γραφείου: Δευτέρα έως Παρασκευή   –  09.00-17.00

http://tgender.grhttp://www.transgender-association.gr/

contact@tgender.grtransgender.support.association@gmail.com