Αθήνα, 12 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Δ.Σ.Α.: «Διακριτή μεταχείριση η αρωγή προς τα διεμφυλικά άτομα.»


Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.), με το παρόν δελτίο τύπου, ενημερώνει σχετικά με το από 7.7.2011, αίτημα συνάντησης που είχε καταθέσει προς τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών.

Στην από 7.7.2011 επιστολή προς τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κύριο Γιάννη Αδαμόπουλο, το Σ.Υ.Δ. κατέθεσε αίτημα συνάντησης με σκοπό «την διερεύνηση της δυνατότητας δωρεάν ανάληψης υπεράσπισης μελών της κοινότητάς μας που έχουν ανάγκη νομικής αρωγής και η οικονομική τους κατάσταση είναι ιδιαίτερα αδύναμη», όπως αναφερόταν στην επιστολή, αλλά «και για άλλα θέματα που αφορούν το Σωματείο μας», όπως επίσης συμπληρώναμε (το πλήρες κείμενο της επιστολής μπορείτε να το διαβάσετε πιέζοντας εδώ – pdf).

Μετά το πέρας πενήντα (50) ημερών που ο Δ.Σ.Α. ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, όφειλε κατά το νόμο να έχει απαντήσει (Άρθρο 4, Ν.2690/1999), και αφού δεν είχαμε λάβει καμία απάντηση, υπήρξαν επανειλημμένες επίμονες τηλεφωνικές οχλήσεις (σχεδόν σε καθημερινή βάση επί πάνω από δέκα ημέρες) όπου ζητήσαμε απάντηση και με φανερή διάθεση εκ μέρους του Προέδρου του Δ.Σ.Α. να αποφύγει να απαντήσει, τελικώς κατόπιν επιμονής μας, λάβαμε την απάντηση που μπορείτε να διαβάσετε πιέζοντας εδώ – pdf.

Στην απαντητική επιστολή του ο Δ.Σ.Α., μας σημειώνει την νομοθεσία Ν. 3226/2004 «περί παροχής νομικής βοήθειας σε πολίτες χαμηλού εισοδήματος», την οποία φυσικά γνωρίζαμε και δεν χρειαζόταν κάποια ιδιαίτερη ενημέρωση επ’ αυτού, πλην όμως ο λόγος που απευθυνθήκαμε ειδικά στον Δ.Σ.Α. ήταν η ευαισθητοποίηση του νομικού κόσμου, για τα ιδιαίτερα προβλήματα αποκλεισμού και διακρίσεων που έρχονται αντιμέτωπα τα διεμφυλικά άτομα και που όπως έχουν τονίσει επανειλημμένως σε εκθέσεις τους όλοι οι Διεθνείς Οργανισμοί, είναι απαραίτητο να σκύψουν με ενδιαφέρον η Πολιτεία και όλοι οι θεσμικοί φορείς.

Πιο ειδικά ο Επίτροπος για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου του Συμβουλίου της Ευρώπης Thomas Hammarberg, στην αναλυτική αναφορά του: «Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ταυτότητα Φύλου» (που μεταφράστηκε και εκδόθηκε στα Ελληνικά από το Σ.Υ.Δ.), αναφέρει: «Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των διεμφυλικών ατόμων σε μεγάλο βαθμό περιφρονείται, δεν δεικνύεται το ενδιαφέρον, παρ’ όλο που τα προβλήματά τους είναι πολύ σοβαρά και συναντώνται μόνο σ’ αυτή την ομάδα. Τα διεμφυλικά άτομα αντιμετωπίζουν στο μέγιστο διακρίσεις, μισαλλοδοξία και απερίφραστη βία. Τα βασικά τους ανθρώπινα δικαιώματα καταστρατηγούνται, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στη ζωή, του δικαιώματος στην φυσική τους ακεραιότητα και αξιοπρέπεια, του δικαιώματος στην υγεία. Είναι καθαρό ότι, τα διεμφυλικά άτομα δεν απολαύουν τα θεμελιώδη τους δικαιώματα, τόσο στο επίπεδο των νομικών εγγυήσεων, όσο στο επίπεδο της καθημερινής ζωής. Έτσι λοιπόν υπάρχει η ανάγκη να προσεγγίσουμε με εγγύτητα την κατάστασή τους». Ενώ στις συστάσεις του προς τα κράτη-μέλη, καλεί: «Να συνεργάζονται με και να συμβουλεύονται, διεμφυλικά άτομα και τις οργανώσεις τους, όταν αναπτύσσουν και εφαρμόζουν πολιτικές τακτικές και νομικές ρυθμίσεις που τα αφορούν».

Αντ’ αυτών στην κατακλείδα της επιστολής του Δ.Σ.Α. διαβάζουμε: «Πάντως δε νομίζουμε ότι συντρέχει ιδιαίτερος λόγος να υπάρξει διακριτή μεταχείριση των μελών σας από τους λοιπούς πολίτες». Κατά τον Δ.Σ.Α. εν ολίγοις η συμβολή στην άρση του αποκλεισμού και των διακρίσεων, θα μπορούσε να συνιστά «διακριτή μεταχείριση». Ακόμη δέ, το «Πάντως δε νομίζουμε» είναι αυθαίρετο συμπέρασμα, το ακριβές θα ήταν το «Πάντως δε γνωρίζουμε», διότι αφού ο Δ.Σ.Α. απέφυγε επιμελώς τη συνάντηση, δηλαδή την ενημέρωση για τα προβλήματα της κοινότητας των διεμφυλικών, απλά δεν γνωρίζει.

Πέραν αυτών, το αίτημα συνάντησης δεν αφορούσε μόνο το συγκεκριμένο θέμα, αφού οι εκπρόσωποι του Σ.Υ.Δ., είχαν σκοπό να εκθέσουν στον Δ.Σ.Α., την ατζέντα των αιτημάτων της τρανς κοινότητας σχετικά με την αναγνώριση της ταυτότητας κοινωνικού φύλου, και την τοποθέτηση του νομικού κόσμου -σημαντικό μέρους του οποίου εκπροσωπεί ο Δ.Σ.Α.-, επ’ αυτών.

«Χωρίς ν’ αποκλείεται κάποια συνάντηση», όπως απαντά στην επιστολή ο Δ.Σ.Α., τελικώς έκανε ό,τι ήταν δυνατόν όχι μόνο να μη πραγματοποιηθεί κάποια συνάντηση, αλλά και να αποφύγει την απάντηση, όπως τονίσαμε στην αρχή. Σημειώνουμε ότι στον ενάμισι περίπου χρόνο που δραστηριοποιείται το Σ.Υ.Δ., είναι η πρώτη φορά που κάποιο δημόσιο πρόσωπο ή επίσημος φορέας , δείχνει εμφανή διάθεση να παρουσιάσει κωλύματα και να αποφύγει να γίνει κάποια συνάντηση (αναφέρουμε τις πιο πρόσφατες συναντήσεις μας με την Αντιδήμαρχο Αθηναίων, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, την Βουλευτή κυρία Διώτη – προφανώς ο κύριος Αδαμόπουλος είναι πιο …πολυάσχολος από τους/τις προαναφερόμενους/ες).

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.), θα επιμείνει στις επαφές του με τον δικηγορικό κόσμο, αφού θεωρεί ότι η απαντητική επιστολή του Δ.Σ.Α., δεν μπορεί να εκπροσωπεί το σύνολο του κόσμου των νομικών, και κάνει ανοικτό κάλεσμα για την υποστήριξη της κοινότητας των διεμφυλικών:

«Όσοι θέλουν να καταργηθούν οι διακρίσεις, πρέπει να το αποδείξουν με πράξεις».

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΙΕΜΦΥΛΙΚΩΝ (Σ.Υ.Δ.)

http://www.transgender-association.gr/
transgender.support.association@gmail.com

Δελτίο Τύπου 12.9.2011 (pdf)