Αθήνα, 26 Μαρτίου 2018

Θέμα: «Καταγγελία παραβίασης διατάξεων του ν. 4491/2017 από Ειρηνοδικείο».

Καταγγελία παραβίασης διατάξεων του ν. 4491/2017 από Ειρηνοδικείο

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), μη κυβερνητική οργάνωση εθελοντικού χαρακτήρα για τα δικαιώματα της τρανς κοινότητας, με το παρόν δελτίο τύπου, φέρνει στη δημοσιότητα υπόθεση παραβίασης διατάξεων του ν. 4491/2017 (νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου) από Ειρηνοδικείο.

Συγκεκριμένα προ δύο εβδομάδων δικάστηκαν ενώπιον Ειρηνοδικείου σύμφωνα με τη προβλεπόμενη υπό τον ν. 4491/2017 διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας, υποθέσεις δύο τρανς αντρών για τη μεταβολή της ληξιαρχικής πράξης γέννησης ως προς το φύλο και το κύριο όνομα.

Ωστόσο παρ’ ότι επισημάνθηκε τόσο από την πληρεξούσια δικηγόρο όσο και από τους δύο τρανς άντρες ότι η διαδικασία που προβλέπεται από τον νόμο γίνεται σε ιδιαίτερο γραφείο χωρίς δημοσιότητα [1], η Ειρηνοδίκης επέμεινε και η διαδικασία έγινε δημόσια, ενώ οι δύο προσφεύγοντες βρέθηκαν εκτεθειμένοι στο κοινό που παρευρισκόταν για άλλες υποθέσεις και παραβιάστηκε τόσο η κείμενη νομοθεσία, όσο και το δικαίωμά τους στην ιδιωτική ζωή, γεγονός που δεικνύει προκατάληψη με ρατσιστικό υπόβαρθο κατά των δύο τρανς αντρών.

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών έχει στη διάθεσή του όλα τα στοιχεία της υπόθεσης και θα σταθεί στο πλευρό των δύο τρανς αντρών με όλα τα νόμιμα μέσα για την αποκατάσταση του κράτους δικαίου που παραβιάστηκε, παράλληλα όμως επανέρχεται στην αναγκαιότητα η διαδικασία να είναι εξωδικαστική όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε συμφωνία με την Απόφαση 2048(2015) [2] της Κοινοβουλευτικής Ολομέλειας του Συμβουλίου της Ευρώπης ώστε οι διαδικασίες να είναι πράγματι απλές, γρήγορες, διαφανείς, προσβάσιμες σε όλα τα πρόσωπα ανεξάρτητα από την ηλικία, την κατάσταση υγείας, την οικονομική κατάσταση, ή το αστυνομικό ιστορικό.

Αντίθετα η δικαστική διαδικασία δεν είναι γρήγορη, παραμένει χρονοβόρα (πολλές φορές δίνονται δικάσιμοι μετά από πολλούς μήνες, ενώ συνολικά έως την απόφαση συχνά ξεπερνά τον ένα χρόνο), ενώ δεν είναι προσβάσιμη σε όλα τα πρόσωπα ανεξαρτήτως της οικονομικής κατάστασης, καθώς κοστίζει συχνά αρκετά χρήματα που ιδιαίτερα για την μειονότητα των τρανς ανθρώπων που λόγω των διακρίσεων έχουν περιορισμένη πρόσβαση στον χώρο της εργασίας και αντιμετωπίζουν ακόμη και αποκλεισμούς, το κόστος αυτό για αρκετά τρανς πρόσωπα είναι δυσβάστακτο.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΙΕΜΦΥΛΙΚΩΝ (Σ.Υ.Δ.)
Συγγρού 29, 1ος όροφος, Αθήνα, ΤΚ 11743

Ώρες λειτουργίας γραφείου:
Δευτέρα –Παρασκευή 09.00-14.00 & 17.00-20.00.

http://tgender.gr/ http://www.transgender-association.gr/
info@tgender.gr   transgender.support.association@gmail.com

ΣΥΝΔΕΜΟΙ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ:
[1] Άρθρο 4, παράγραφος ν. 4491/2017: «2. Για τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου απαιτείται αυτοπρόσωπη δήλωση ενώπιον του δικαστηρίου. Η δήλωση γίνεται σε ιδιαίτερο γραφείο χωρίς δημοσιότητα. […]

[2] Απόφαση 2048(2015) του Συμβουλίου της Ευρώπης: http://t-zine.gr/psifisma-2048-2015-diakrisis-kata-diemfylikon-stin-evropi/