Αθήνα, 16 Ιουλίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: «Προσφυγή στη δικαιοσύνη για τις αυθαίρετες προσαγωγές τρανς ατόμων στη Θεσσαλονίκη».

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.) και η Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – «Πλειάδες», με το παρόν δελτίο τύπου, ενημερώνουν για την κατάθεση μήνυσης επτά τρανς ατόμων για τις παράνομες και αυθαίρετες προσαγωγές τρανς ατόμων που λαμβάνουν χώρα στη Θεσσαλονίκη από τις 30 Μαίου 2013.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 11 Ιουλίου κατατέθηκε ομαδική μήνυση επτά τρανς ατόμων στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, κατά αστυνομικών οργάνων, μεταξύ των οποίων και αστυνομικών της Ομάδας «Δίας» και «Ζήτα» που προσήγαγαν χωρίς καμία συγκεκριμένη αιτιολογία τρανς γυναίκες, οι οποίες στη συνέχεια τέθηκαν υπό καθεστώς παράνομης κράτησης χωρίς να ενημερωθούν για τον λόγο που κρατήθηκαν, ενώ έγιναν αντικείμενο προσβλητικής συμπεριφοράς.

Η μήνυσή τους αφορούσε κατά συνήθεια βασανιστήρια και άλλες σοβαρές προσβολές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, παράνομες κατακρατήσεις, κατάχρηση εξουσίας, απρόκλητη έμπρακτη εξύβριση και άλλα ποινικά αδικήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι «ζητείται να διερευνηθεί το ρατσιστικό κίνητρο (άρθρ. 79 Π.Κ.) στην τέλεση των καταμηνυόμενων αδικημάτων, δεδομένης της εμφανούς στοχοποίησης των τρανς ατόμων, λόγω της ταυτότητας φύλου τους». Σημειώνουμε ότι είναι η πρώτη φορά που από τον Μάρτιο του 2013 όταν διευρύνθηκε το πεδίο προστασίας του άρθρ. 79 Π.Κ. με την προσθήκη της ταυτότητας φύλου, που ζητείται η εφαρμογή της νομοθεσίας για τις πράξεις μίσους για λόγους ταυτότητας φύλου.

Ζητείται επιπλέον η μήνυση αυτή να συσχετισθεί με την ποινική δικογραφία που σχηματίστηκε τις πρώτες πρωϊνές ώρες της 5ης Ιουνίου 2013 μετά τη μήνυση της Ηλέκτρας – Λήδας Κούτρα κατά του αξιωματικού υπηρεσίας και των άλλων παριστάμενων αστυνομικών, όταν η Δικηγόρος κρατήθηκε παρανόμως στο Α.Τ. Πλατείας Δημοκρατίας στην προσπάθειά της να έρθει σε επαφή με τρανς πελάτη της, η οποία είχε αυθαιρέτως προσαχθεί για τρίτη φορά σε τέσσερις μέρες και βρισκόταν ξανά κλειδωμένη στο κρατητήριο ενώ, επισήμως, «δεν κρατούνταν».

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) και η Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – «Πλειάδες» δηλώνουν ότι θα παρακολουθήσουν στενά την εξέλιξη της Εισαγγελικής έρευνας και της διαταχθείσας Ε.Δ.Ε, όσο και την υπόθεση των προσαγωγών, που δεν έχουν σταματήσει, ζητώντας την τιμωρία όλων των υπευθύνων, την αποκατάσταση της αίσθησης ασφάλειας των πολιτών, το σεβασμό των Δημοκρατικών θεσμών και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΙΕΜΦΥΛΙΚΏΝ (Σ.Υ.Δ.)

Ζαν Μωρεάς 17, Κουκάκι, Αθήνα, ΤΚ 11741

http://www.transgender-association.gr/

transgender.support.association@gmail.com

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ – «ΠΛΕΙΑΔΕΣ»

Βουλγαροκτόνου 42, Αθήνα, ΤΚ 11472

http://hellenicaction.blogspot.gr/

hellenicaction@gmail.com
electrakoutra@yahoo.gr