Αθήνα, 22 Μαρτίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: «Το ΣΥΔ ζητά την άμεση παραίτηση και συγγνώμη του Διευθύνοντα Συμβούλου της Αίγλης για την απαράδεκτη σύγκριση των τρανς με τους νεοναζί της Χ.Α.».

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.) μη κυβερνητική οργάνωση εθελοντικού χαρακτήρα για την προαγωγή των δικαιωμάτων και ελευθεριών των τρανς, φυλοδιαφορετικών και ίντερσεξανθρώπων, με το παρόν Δελτίο Τύπου, εκφράζει τον αποτροπιασμό του για τις απαράδεκτες δηλώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου της Αίγλης Ζαππείου που αφενός μεν κανονικοποιούν τον ρατσισμό και τον φασισμό, αφετέρου συγκρίνει τους τρανς ανθρώπους με τους νεοναζί.

Συγκεκριμένα, όπως φέρεται να δηλώνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αίγλης Ζαππείου, κύριος Αναστάσιος Πατέλας, στον διαδικτυακό τόπο Lifo.gr [1]: «Όπως στο παρελθόν, έχει υπάρξει ζήτηση από μειονότητες, όπως από τρανσέξουαλ, και έχουμε στείλει την προσφορά μας χωρίς καμία διάκριση. Μπορεί να είναι ό,τι είναι στη Χρυσή Αυγή. Εγώ δεν ασπάζομαι την πολιτική τους ιδεολογία αλλά αυτό που με νοιάζει είναι ότι ήρθαν μέσα στον χώρο μας και τον σεβάστηκαν. Επειδή δεχθήκαμε τη ΧΑ σημαίνει ότι είμαστε φασίστες;»

Η δήλωση αυτή του κυρίου Πατέλα, είναι όχι μόνο απαράδεκτη, όχι μόνο κανονικοποιεί τον ρατσισμό και τον φασισμό (και μάλιστα έχει αξία να αναφέρουμε ότι οι δηλώσεις αυτές καταγράφονται την ημέρα που είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού και του Φασισμού), αλλά συγκρίνει μία μειονότητα ανθρώπων, τους τρανς ανθρώπους που καθημερινά υπόκεινται σε αποκλεισμούς, διακρίσεις και βία, με τους απεχθείς εκφραστές του ναζισμού και του φασισμού.

Το ΣΥΔ, ζητά την άμεση συγγνώμη και την παραίτηση του κυρίου Πατέλα, καθώς και την ανάκληση της απόφασης για παραχώρηση του χώρου για την παρουσίαση των υποψηφίων της Χρυσής Αυγής. Εναλλακτικά, σε περίπτωση που δεν παραιτηθεί ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της Αίγλης και δεν ανακληθεί η απόφαση αυτή, οι υπεύθυνοι οφείλουν να του ζητήσουν να καταθέσει την παραίτησή του και να ανακαλέσουν την απόφαση παραχώρησης του χώρου για την εκδήλωση της Χρυσής Αυγής.

Τέλος, ασφαλώς θα πρέπει να αναφερθούμε στην ανακοίνωση της Προέδρου και των μελών του Δ.Σ. του Ζαππείου[2], που δεν παίρνουν καμία θέση στο μείζον θέμα που προέκυψε και κατά το σύνηθες αποποιούνται οποιωνδήποτε ευθυνών, μεταφέροντάς τις αποκλειστικά στον ιδιώτη που εκμεταλλεύεται οικονομικά την Αίγλη. Επειδή όμως το Ζάππειο ανήκει στην Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων που υπάγεται στο Υπουργείο Οικονομικών και είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου[3], ο αρμόδιος Υπουργός οφείλει πλέον να πάρει θέση για το μείζον αυτό θέμα και τις ντροπιαστικές για την δημοκρατία μας δηλώσεις.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΙΕΜΦΥΛΙΚΩΝ (Σ.Υ.Δ.)
Συγγρού 29, 1ος όροφος, Αθήνα, ΤΚ 11743
Τηλ. 210.9210697

Ώρες λειτουργίας γραφείου:
Δευτέρα –Παρασκευή 09.00-14.00 & 17.00-20.00.

http://tgender.gr http://www.transgender-association.gr/

contact@tgender.gr transgender.support.association@gmail.com

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ.

[1] Σχετικό δημοσίευμα από την ιστοσελίδα της Lifo: https://www.lifo.gr/now/greece/230744/giati-kai-pos-i-xrysi-aygi-mporei-na-kanei-ekdilosi-stin-aigli-zappeioy-giati-apla-plirose-einai-i-kyniki-apantisi.

[2] Ανακοίνωση Δ.Σ. του Ζαππείου: https://www.in.gr/2019/03/21/greece/zappeio-megaro-den-exoume-kamia-emploki-stin-ekdilosi-tis-xrysis-aygis-stin-aigli/.

[3] Διοικητική οργάνωση του Ζαππείου Μεγάρου: https://www.zappeion.gr/el/dioikisi/%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BF%CF%81%CE%B3%CE%AC%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7.html.